Anmälan mot tjejfest

Katarina Bäckström har drivit tjejklubb i Göteborg i tio år. Hennes Zappho är en medlemsklubb där tjejer får teckna medlemsskap i dörren. Nu funderar hon på hur hon ska göra för att komma runt diskrimineringslagen.

Jag tycker att det är jättetråkigt att det har blivit så här, säger Katarina Bäckström och fortsätter:

Jag var i kontakt med JämO för 2,5 år sedan. Det pratades mycket om diskriminering och jag ville kolla upp vad som gällde. De sa att jag klarar mig eftersom jag har en medlemsklubb. Men de sa också att de tänkt se över det här med medlemsklubbar i framtiden… Jag vet inte vad som hände med det…

Hur fungerar det med medlemsskapet på Zappho?
Alla tjejer får bli medlemmar i dörren. Första gången kostar det 130 kronor att gå in, därefter kostar det 70 kronor. Kostnaden för medlemsskapet är alltså 60 kronor och det gäller på livstid.
Även transvestiter och transsexuella som identifierar sig som kvinnor får bli medlemmar.

Hur ofta anordnar du klubben?
Tidigare har det varit en gång i månaden, men nu är det mer sällan.

Försöker killar komma in på kubben?
Ja, fast det är killar som bara gått förbi och sett att det är fest. Vakterna säger till dem att det är abonnerat.

Vakterna säger inte att det är tjejfest?
Nej, för att skydda tillställningen säger de att det är abonnerat. Det är tråkigt att det behöver vara så.

Varför tycker du att tjejfester behövs?
Tjejerna behöver en frizon. De behöver en plats där de slipper bli uppraggade av killar. Jag har hört om tjejer som har blivit misshandlade och blivit kallade för jävla horor på andra ställen.

Har det hänt att en homosexuell man kommit till klubben i sällskap av sina tjejkompisar, och hur har ni i så fall hanterat det?
Det har hänt, men hittills har alla köpt våra argument. Det har aldrig varit några problem.

Men frågan är vad som händer nu? Jag vet inte än vad jag ska göra. Jag har inte hunnit fundera igenom det. Kanske gör jag om reglerna så att alla som kommer måste vara medlemmar i förväg. Men vad gör jag då om en medlem kommer i sällskap med någon som inte är medlem? Det blir diskriminering om jag låter en medföljande kvinna bli medlem, men inte en medföljande man. Alternativet är att vi helt enkelt inte tar emot nya medlemmar. Jag vill inte åka på skadestånd. Jag tycker synd om Connection.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4693

Källa: Tidigare artikel

Publicerad: 2006-10-05 19:01:53