Homopolitik?

Den främlingsfientliga norska partiet Fremskrittspartiet är enligt opinionsundersökningar landets största parti.
Norska gaytidningen Blikk studerar i det nya numret partiets syn i homofrågor.
Genom att fråga de olika ledarna för partidistrikten kommer tidningen fram till att 42% säger ja till partnerskap, 11% ja till adoption, 47% ja till homosexuella präster.
Dessutom säger 47% ja till att sända tillbaks hiv-positiva flyktingar redan vid gränsen.

”I regeringsposition kommer Norges största parti bli en katastrof för homosexuellas rättigheter i Norge”, konstaterar tidningen.
På frågan om partiet, om de hamnar i regeringsposition, kommer att verka för att ta bort partnerskapslagen svarar partiets vice ordförande Terje Søviknes, själv motståndare till lagen:
– Det får tiden visa. Det blir den nya stortingsgruppen som tar ställning till det.

Blikk talar dessutom med den 23-åriga Helene Abusdal som förra valperioden representerade Fremskrittspartiet i Akershus och Bærums kommunstyrelse och idag är aktiv på landstingsnivå.
Hon uppger för Blikk att det inte är något problem att vara öppet lesbisk i partiet, som hon definierar som liberalt även om det ”nog önskar mer heterolinjer runt familjen”. Hon hoppas kunna påverka partiet till en mer positiv hållning i homofrågor.
Blikk frågar inget om hennes syn på frågan om invandring och invandrares rättigheter eller om kravet på att återsända hiv-positiva invandrare.

http://www.blikk.no

Källa: Blikk

Publicerad: 2000-10-05 00:00:00