Viveca Ohlsson från Kulturen i Lund pratade om utställningen och hur glada de var att få ha den i Lund, hon passade även på att be om ursäkt för ett litet tryckfel som hade uppstått i samband med tryckning av material för utställningen, förkortningen HBT hade blivit ”Homosexuella, Bisexuella samt Transexuella” det skulle så klart vara transpersoner och inte transsexuella.
Sedan talade Elisabeth Ohlson-Wallin om sina verk och förklarade för publiken varför hon valt att skildra hatbrott mot HBT personer i sina fotografier och att hon hade använt de gamla mästarna inom konsten för att få fram de underbara ljussättningar som man kan se i fotografierna. Hon berättade även om historien bakom ett av verken som föreställer en våldtäkt på en kvinna utförd av två nazister med katolska kardinaler i bakgrunden. Historien utspelade sig i Italien, två tjejer var på en fest för lesbiska kvinnor och väntade i toalettkön men eftersom den var lång så bestämde de sig för att gå ut och hitta någon buske. Utanför stod några nazister och väntade på att någon tjej skulle dyka upp, de hade redan förberett med kondomer och var bereda, de hade planerat att våldta en lesbisk kvinna och de gjorde så. En kardinal i Italien gick ut i media och sa att om man vill leva som homosexuell så måste man förvänta sig sådana saker som att bli våldtagen. Alla bilder i utställningen har en verklig historia som grund. Inför kvällen hade säkerheten skärpts runt Elisabeth eftersom hon blivit mordhotad.
Gudrun Schyman invigde utställningen genom att prata om de många hatbrott som förekommer och om hur viktigt det är att jobba för ett mer jämställt samhälle. Efter invigningen blev det mingel i utställningslokalen.

Fakta om Utställningen
Texter och research: Lars Gårdfeldt
Ljudillustration: Eva Dahlgren
Utställningen är producerad av Norrköpings Stadsmuseum.
Utställningen finns på kulturen i Lund från 6 april till 13 maj 2007

http://www.kulturen.com

Publicerad: 2007-04-11 12:00:00