Pride 2007 – Warszawa

Vid två samlades alla paraddeltagare utanför det polska parlamentet, där också motdemonstranter samlats. Solen strålade och när musiken satte igång jublade församlingen och bar fram talarna som peppade inför promenaden. Under drygt en timme marscherade vi genom centrala Warszawa och paradgatan, som kantades av dels poliser men också många som samlats för att visa sitt stöd. Av motdemonstranterna syntes inte mycket, förutom några plakat här och var, och polisen skötte situationen mycket väl. Paraden hölls för andra gången utan att vara förbjuden och arrangörerna uppskattar antalet paraddeltagare till omkring 20 000 deltagare, medan nationell tv har rapporterat att omkring 4000 deltog. För oss som var med verkar det första alternativet ligga närmare den verkliga bilden.

Paraden löstes upp vid Plac Bankowy, till tonerna från de olika lastbilarna, och vi som deltagit är mycket nöjda med hur dagarna artat sig, och personligen anar jag en förändring i luften, det är lite lättare att andas, det finns ett stöd för Polens HBT-personer -både internationell men framför allt också nationellt, och det kommer inte försvinna i första taget.


Papier mâché-gubbar föreställande Frankenstein och förre borgmäsatren Lech Kaczynski, numera landets president, bland polska socialdemokraterna SLDs flaggor


Freds och kärleksbudskap riktad till kyrkans medlemmar


Motdemonstranter följde paraden med krav på stopp för Eurosodomi


Andra motdemonstranter bevakades hårt och gjorde handhälsningar från forna tider

Bilderna tagna av RFSL/RFSL-Ungdoms representanter Jonas Hansson och Maris Sergejenko liksom av Linda Elstad.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5158

Källa: Se mer bilder i gårdagens artikel

Publicerad: 2007-05-20 12:45:32