Pride 2007

I stekande sol och 30 graders värme blev EuroPride 2007 med drygt 2 miljoner människor på Madrids gator den största Pride någonsin i Europa. Med så många människor kan det knappast hjälpas att det blir mycket lite svängrum i själva paraden. Det är synd för alla de som använt många timmar och pengar på att skapa fantastiska och färgrika kostymer. Dessa drunknade dessvärre i människohavet.
Tendensen vid årets EuroPride-parad kan sammanfattas med få gayskinheads, många heterofamiljer och otroligt många björnar i drag, muscle-bears, sleaze-bears och björnar i största allmänhet. En mängd reklamfinansierade vagnar med dansade människor men få med ett genomgående tema så som vi känner igen det från Skandinavien.
Paraden startade 18.00 och slutade först 00.30 så det var mycket slutkörda deltagare som kom fram till slutstationen på Plaza de España. Men trots att det tog så lång tid att genomföra paraden så var stämningen hög varje gång en vagn med schlager-musik passerade. Då sjöng alla med och det skapade en helt fantastisk stämning – nästan så bra som vid en landskamp mellan Danmark och Sverige.
Med fyra scener (på var sitt torg) och en hel party-gata igång hela veckan fram till paraden var det upplagt för fest i Madrid och med nästan 200 000 tillresta gäster blev det knutet många vänskapsband över nationsgränserna. Om bara världens politiker var lika snabba och fokuserade när det gäller att skapa kontakter och nå resultat som Madrids homo- bi och transfolk så skulle villkoren för världens hbt-personer snabbt förändras till det bättre.

Söndag kväll klockan 21.30 blev det så tid för Madrid Pride 2007 avslutades och det skedde traditionsenligt genom att Madrid överlämnade The Quilt till nästa års arrangör av EuroPride: Stockholm.

Vi ser fram mot nästa års fest i Stockholm!

Betyg för paraden:
Utförande: 4
Information: 1
Säkerhet: 1
Tempo: 2
Stämning: 5
Entusiasm: 5


Son, pappa, pappa, son


Vatten sprutades över paraddeltagarna

Publicerad: 2007-07-04 00:00:00