Högerextrema motdemonstranter skapade även i år problem för polisen vid Pride-firandet förra helgen.
Hundratals nynazister och bråkmakare kastade äggs, flaskor, rökgranater, Molotov-cocktails och plastpåsar med sand mot de 2000 paraddeltagarna. De bombarderade även polisen med ölflaskor och utsatte flera paraddeltagare för fysiska attacker.
En paradvagn fattade enligt rapporterna eld då en Molotov-cocktail träffade den.
Motdemonstranterna skrek ”Släng bögarna i Donau, därefter åker judarna”, ”tvål-fabrik” och ”Smutsiga bögar”.

Åtta motdemonstranter arresterades och polisen meddelade att man fortsätter leta efter fler lagbrytare.
I ett uttalande från de 10 juli, efter paraden som hölls den 7 juli, uppmanar flera ungerska hbt-grupper regeringen att ”undersöka händelsen istället för att försöka dölja varför polisen inte skyddade paraddeltagarna och varför önskan om hjälp under natten efter paraden inte hörsammades.”
Polisen ”gick inte mellan de två demonstrationerna och bildade ingen mur”, berättar Gábor Kuszing från organisationen ”Folket mot patriarkat”. ”Där jag gick kunde jag inte se några poliser. Att jag inte blev skadad beror inte på att polisen fanns på plats, utan därför att motdemonstranterna valde att inte kasta saker på just mig”.
Motdemonstranterna bestående av ”rörelsen för ett bättre Ungern” och ”Ungerns nationella front” var uppretade över att landets socialistparti ställt sig bakom att legalisera samkönade relationer. Partiet ingår i Ungerns samlingsregering. Och man var upprörda över att regeringsmedlemmen Gábor Szetey kom ut öppet som bög i ett tal den 5 juli.
I talet sa den 38-årige Szetey: ”Jag är Gábor Szetey, jag är europé och ungrare, jag tror på Gud, kärlek, frihet och jämställdhet, jag är minister för mänskliga rättigheter i den ungerska republikens regering. Jag är ekonom, MR-chef, partner, vän, ibland rival. Och jag är gay. Som ni. Som hundratals, som tusentals människor i detta land som jag hoppas hör dessa ord. Wow, jag gjorde det, jag sa det högt och tydligt!”
”Och jag kommer säga det högt och tydligt så ofta det behövs, så att andra kan säga det. Och så kommer Gay Pride att vara det vi skapat det till. Och Ungern, mitt hemland, blir det som det kan vara… Vi måste tala högt och tydligt… Jag. ni, vi alla. Med stolthet, med kraft, med tro, med verklig tro. Och nedtonat som en av livets olika vardagligheter, lyckligt och fredligt. Detta är för mig vad Gay Pride-dagen handlar om. Liksom de 364 dagarna resten av året, varje dag, varje år från nu…”

Festivalen besöktes även av premiärministerns fru Klára Dobrev, landets hälsominister Ágnes Horváth med sin partner finansministern János Kóka , miljöminister Gábor Fodor liksom ordföranden och vice ordförande i Ungerns liberala parti Mátyás Eörsi och Péter Gusztos.

Dagarna efter den våldsamma motdemonstrationen sa Budapest borgmästare Demszky Gábor att han var ”bedrövad” över ”bråkmakarna”.
”Som borgmästare i Budpest är det min plikt att stå upp för alla som förföljs i staden, vare sig det handlar om deras tro, etniska tillhörighet eller sexuella orientering. Budapest säger nej till aggressiva, Árpád-randiga extremister som mer och mer öppet eldar upp hat riktat mot de mest skilda gruppera av människor. I denna situation, om det så behövs, är jag även jude, rom och gay.”
Árpád kallas de röd och vit-randiga flaggor som bärs av ungerska Pilkors-partiet, men där just pilkorset tagits bort då det är förbjudet.

Även i Kroatiens huvudstad Zagreb genomfördes Pride-firandet den 7 juli. Även här utsattes man för våldsamma motdemonstrationer.
Omkring 40 av de 300 paraddeltagarna trakasserades vid flera tillfällen efter att paraden avslutats. Minst 12 fick mindre skador och två behövde medicinsk vård.
13 motdemonstranter arresterades och flera av dem fanns bära Molotov-cocktails och tårgas. En av dem har nu åtalats för hatbrott för att han försökte kasta en Molotov-cocktail mot paraden. Det är första gången hatbrott används som brottsrubricering i Kroatien.
Prideparadens deltagare krävde vid mötet på Ban Jelacic-torget full offentlig synlighet, offentligt fördömande av alla uttryck för homofobi, diskriminering och våld mot ”hbtiq”-personer, liksom att anti-homofobiprogram antas av utbildningsväsendet och andar offentliga institutioner.
I paraden deltog chefen för Regeringskontoret för jämlikhet Helena Stimac Radin, landets ombudsperson mot könsdiskriminering Gordana Lukac Koritnik ordförande för Kroatiska folkpartiet Vesna Pusic liksom italienska senatorn Gianpaolo Silvestri.

Publicerad: 2007-07-16 15:27:47