Pride 2007

Paraden startade vid Norðurlandahúsið, Nordens Hus på Färöarna och vandrade genom de centrala delarna av huvudstaden, för att avslutas med tal och musik vid Vaglið, ett torg i centrum.
Paraden nådde fram strax innan kl. 15 och väntande åskådare mötte upp och tillsammans med paraddeltagare var drygt 300 församlade. Första talare var Tina K. Jakobsen, som framförde sitt varmaste tack för att så många slutit upp.
Flera tal framfördes, bland andra av Johan Tiedemann, statssekreterare för Nordiskt samarbete, som representerar den svenska regeringen under festivalen.
Talade gjorde också Finnur Helmsdal, färöisk parlamentsledamot, som fick motta applåder då han menade att det är dags för partnerskapslagstiftning också för Färöarna. Marna K. Jakobsen höll ett mycket uppskattat tal med både skratt och bitande kritik mot fördomar som drabbat henne och hennes dotter, då Tina är en av få öppna HBT-personer i färöisk offentlighet.

Bland paraddeltagarna sågs också Mogens Jensen, dansk parlamentsledamot, och Rasmus Rasmussen, färöisk artist som under 2006 blev misshandlad, ett hatbrott grundat på att han är öppet homosexuell. Omkring kl. 16 rundades det av och deltagarna minglade omkring i Pridetältet innan församlingen löstes upp. Vid
midnatt startar den stora Pridefesten på Cippo och efter några timmars sömn är det dags för söndagens avslutande seminarier, som berör HBT-frågor och religion
och en inbjudan till diskussion om framtida möjligheter och allianser. Dagen har förflutit väl och den höga stämningen håller i sig, det blåser förändringens vindar på Färöarna!


Anna Olovsdotter Lööv, SFG:s förbundsstyrelse


Tina K. Jakobsen som öppningstalar


Finnur Helmsdal


Johan Tiedemann


Ett glatt gäng arrangörer som packar ihop efter paraden.


Från panelsamtal under lördagen med Elin Rosenberg, Finnur Helmsdal,
Mogens Jensen, Johan Tiedemann och Ásta Ósk Hlöðversdóttir


Johan Tiedemann, Anders Selin och Mogens Jensen

http://www.anso.dk/faroepride

Publicerad: 2007-08-19 02:44:34