Veckorna innan jul har varit hektiska i de skandinaviska parlamenten på homofronten. I Sverige la oppositionens ledamöter i riksdagens civilutskott fram en begäran om att en könsneutral äktenskapslag antas.
– Regeringen har dragit frågan i långbänk för att göra Kd nöjda. Därför kräver vi att civilutskottet agerar, säger LiseLotte Olsson, riksdagsledamot för vänsterpartiet i civilutskottet och ansvarig för äktenskapsfrågan.
Oppositionen hoppas därmed att sätta press på regeringen så att en proposition läggs under våren. Om inte planerar oppositionen att driva igenom frågan i riksdagen. För att det skall lyckas måste man ha med sig ett antal riksdagsledamöter från den borgerliga sidan.
Hittills har de mest aktiva i HBT-frågor bland de borgerliga partierna varit avvisande till oppositionens påtryckningar. Ledamöter som Fredrick Federley och Birgitta Ohlsson markerade tidigare i höst att de ”litar på” statsminister Fredrik Reinfeldt. Alla partier i riksdagens utom kristdemokraterna står bakom en könsneutral äktenskapslagstiftning.

I Norge presenterade i mitten av december regeringen sitt förslag till hur en norsk gemensam äktenskapslagstiftning skall se ut.
Till HBT-tidningen Blikk säger dess förre ordförande, numera statsekreteraren Kjell Erik Øie att man har full uppbackning från tre partiet i stortinget.
Förslaget omfattar förutom en gemensam lagstiftning kring samlevnaden även adoptionsprövning och assisterad befruktning för lesbiska. Kyrkan kommer inte att tvingas viga samkönade par, men får rätten att göra det.
Den norska regeringen räknar med att den gemensamma äktenskapslagstiftningen kan gälla från den 1 januari 2009. För en gemensam äktenskapslagstiftning röstar socialdemokrater/arbeiderpartiet, socialistisk venstre, høyre och venstre. Senterpartiets ledamöter får rösta fritt, Mot förslaget är fremskrittspartiet och kristelig folkeparti.

Även i Danmark. där den homonegativa partiet dansk folkeparti håller tillbaks den politiska HBT-utvecklingen har det rört sig inför julen.
Ett förslag om att göra det möjligt för samkönade par att prövas som adoptanter skall åter lämnas in till folketinget. Tidigare försök har röstats ner. Denna gång tror radikale venstres Simon Emil Ammitzbøll att det finns en majoritet. Från regeringslinjen avviker det konservative folkepartis ledamot Charlotte Dyremose från partilinjen och två avhoppare från statsministerns parti venstre, Sophie Løhde och Karsten Lauritzen ställer sig bakom oppositionens adoptionsförlag.
Att de grönländska medlemmarna av folketinget meddelat att man ger stöd till oppositionen har väckt förvåning i dansk media. Politiken konstaterar att ledamöterna från Grönland och Färöarna inte brukar rösta i frågor som rör dansk inrikespolitik.
– Jag tycker det är ett bra förslag, för självklart skall homosexuella ha möjlighet att adoptera, de är ju människor som alla andra, förklarar Lars Emil Johansen från partiet Simut.
Att inga svenska adoptioner av utländska barn kunnat genomföras sedan den svenska lagen ändrades 2001 används som argument i den danska debatten mot en lagändring. Oro för att antalet barn som kan adopteras av danska par minskar då omvärlden reagerar negativt framförs också. Detta avvisas av den danska hbt-rörelsen LBL.
– Det kan inte vara rätt att dansk lagstiftning skall bestämmas av främmande länders värderingar, säger LBLs familjepolitiska talesperson Anja Bang-Jensen.

Publicerad: 2007-12-21 18:47:15