Kvinnokamp

Den Internationella Kvinnodagen bjuder på en mängd debatter, demonstrationer och fester i flera av Sveriges städer.
I Stockholm firar tidningen Bang såväl kvinnodag som sitt 10-årsjubileum.
Platsen blir Kägelbanan vid Mosebacke Torg och mellan 14.30 till midnatt blir det föredgar och paneldebatter. Bland annat läser Linda Skugge ur sin nya bok. På kvällen står DJ Pamela Leal Viñals för musiken och Unfucked Pussy uppträder.
På Kulturhuset blir det debatter och seminarier från 09.00 i ett arrangemang av Nätverket för 8 mars. Temat är ”Kvinnokrafter över alla gränser” och dagen avslutas med en kulturafton med start 19.00.
Demonstration blir det dels redan klockan 14.00 på dagen vid Bergholmsskolans skolgård i Bagarmossen. Där demonstrerar Elevkampanjen under parollen ”Vägra kallas hora”. Klockan 18.00 samlas kvinnor och män på Slussen till ett ”fackeltåg för jämställdhet”.
Anarkafeministerna demonstrerar redan den 8 mars, samling 21.00 på Medborgarplatsen under parollen ”Ta natten tillbaka”. Och det är öl på Kafé 44 från 19.00.
Den lesbiska artisten Ulrika Skogby uppträder ikväll klockan 19.00 på Stockholsm Stadsmuseums utställning ”Frisk Luft”.

I helgen blir det sedan feministfestival på Kafé 44 på Söder. Det är anarkafeministerna som uppmärksammar kvinnodagen. Alla kvinnor välkomna till 44;an.

Göteborg bjuder på debatter och panelsamtal i Pusterviksteaterns lokaler. ”Fittstim, bimbos och webgirrls” är temat för arrangemangen mellan 15-17.30. På kvällen blir det fest under namnet Klubb Divan.
Kvinnofolkhögskolan har aktiviteter hela dagen.

I Sundsvall är det öppet hus hos Tjejjouren, mer info via 060-126990. Umeå har feministfestival på Hamnmagasinet och i Uppsala är det fest på Max & Marie på Drottninggatan där banden Even och Kinema spelar på festen ”Tänk efter nu”.
I Gävle är det föreläsningar mellan 13-22 i Konstnärshuset.
Arjeplog diskuterar framtidsfrågor i stan ur ett kvinnoperspektiv. Videon ”De fem härskarteknikerna” visas och det hela sker på Café Silverkoppen klockan 18.30. Arrangemang av vänsterpartiet.
En multikultifest blir det i Arvika Folkets Hus från 19.00. Alla partiers kvinnoförbund arrangerar.
I Borlänge blir det aktiviteter från 18.00 i Folkets Hus. Filmen ”Vingar av glas” visas och därefter samtal.
I Karlstad demonstrerar man från Stora Torget klockan 14.00 och klockan 23.00. Den sena demonstrationen arrangeras av ”Separatistiska feminister” under temat ”Ta natten tillbaka”. Klockan 18.00 blir det tal och musik i Musikcaféet Värmlands Museum.
Ölands Folkhögskola i Mörbylånga har arrangemang från 19.00 med samtal, musik och kaffe.
I Södertälje blir det Fackeltåg för kvinnofrid från Stora Torget klockan 17.00. Och i Uddevalla arrangeras ett offentligt möte i Dalbergs fritidsgård klockan 19.00.

Publicerad: 2001-03-08 01:00:00