Kungligheter, skådisar och popstjärnor, alla har de checkat in på Hotel Mollberg – det klassiska hotellet mitt i Helsingborg. Sveriges äldsta säger vissa då det låg ett gästgiveri här redan på 1300-talet. Den vackra byggnaden som numera huserar hotellet byggdes 1885 och har sedan dess genomgått flera renoveringar, den senaste 2020, utan att för den skull tappa sin själ. I lobbyn har man till exempel låtit de gamla rumsnyckelfacken vara kvar trots att man bytt till digitala kort för länge sen.
Elite Hotel Mollberg har 131 rum, jag bor i en juniorsvit då priset denna kväll ”bara” är 1692 kr. Golvet i lobbyn är schackrutigt och trappan upp är elegant och har majestätiska räcken och ett stort kyrkfönster som gör det än mer pampigt. Väggarna går i grått, det är vita spegel- dörrar och vackra listverk i sekelskiftesstil. Den heltäckande hallmattan bär diskret hotellets logga. Juniorsviten har stor säng, en soffa, fåtölj, soffbord, tv och stort badrum med både dusch och badkar. Ni fattar, det är riktigt snyggt här på Hotel Mollberg.

Mollberg förresten, ni kanske minns den klassiska Mollbergsblandningen från Zoégas kaffe, den specialbeställdes av en före detta hotelldirektör på hotellet redan 1903. Och finns än idag att köpa, bland annat i Zoégas butik som ligger runt hörnet.

Vill man bada bastu går det bra, säg till i receptionen 30 minuter i förväg bara så sätter de igång den, men den som önskar att gå på gym får knata iväg till systerhotellet vid kajen nån minut bort, Elite Hotell Marina Plaza.

Restauranger finns det dock gått om. I källaren hittar man Bishop’s Arms, bakom lobbyn italienska Paolo’s och så esset i rockärmen – At Mollbergs. Vansinnigt elegant, en bar med guldklädda pelare, kristallkrona, en bardisk i marmor, enormt mycket konst och parkettgolv. Det fortsätter in i matsalen, grågröna väggar, smakfullt inrett med bruna skinnsoffor och vackra tyg- och trästolar. Menyn är även den inbjudande. Franskinspirerad utan att vara komplicerad. Jag väljer råbiff till förrätt och hotellets klassiker till varmrätt, Biff Rydberg. Bra val menar servitrisen. Och det var det! Bonjour parfait!

Känner att det var länge sen jag blev så imponerad av ett hotell. Precis som jag vill ha det, inte stelt, inte tillkrånglat, bara jäkligt snyggt och enkelt.
Går upp på rummet och slår mig ner i soffan i hotellrummet, kollar nyheterna och behöver en lång varm dusch efteråt.

Drar för gardinerna och sover hur bra som helst. Det är tyst, det är svalt och både kuddar och täcken får höga betyg. Det får även frukosten som är både generös och fräsch och ja, självklart är det Mollbergs blandning man har i kaffebryggaren. Hotel Mollberg, vi ses snart igen!