Det kanske ändå inte blir något förbud infört i Litauen mot positiv information till minderåriga om homosexuella och bisexuella relationer. Den arbetsgrupp Litauens president Dalia Grybauskaite tillsatt för att göra en översyn av den lag landets parlament stiftat om att skydda minderåriga från skadlig påverkan från offentlig information kom under veckan med sitt förslag. I det nya lagförslaget finns inte längre med något omnämnande av homosexuella eller bisexuella relationer.

Den lag som Litauens parlament, trots stark kritik från omvärlden, röstat igenom förbjuder att till minderåriga direkt sprida information som främjar bl.a. homosexuella, bisexuella eller polygama förhållanden. Detta eftersom man resonerar att sådan information skulle ha skadlig påverkan på minderårigas utveckling. Lagen röstades slutligen igenom den 14 juli i år, med röstsiffrorna 87 för, 6 emot och 25 nedlagda röster, och är tänkt att träda i kraft den 1 mars 2010. Detta efter att den först skickats tillbaka en gång till parlamentet när dåvarande presidenten i Litauen Valdas Adamkus lade in sitt veto mot den. Vetot hjäpte dock inte eftersom majoriteten för lagen vid den andra omröstningen var tillräckligt stor. Nuvarande presidenten Dalia Grybauskaite, som tillträdde i somras, hade inget annat val än att underteckna lagen trots att hon uttalat att hon anser att den är olämplig och olycklig.

– De homofoba krafterna växer i styrka, delvis på grund av att den ekonomiska avmattningen gör att människor letar efter fiender att skylla på, uttalade Grybauskaite nyligen i en intervju i Financial Times.

Den litauiska lagen har fördömts av Amnesty och andra människorättsorganisationer och hbt-rörelsen i Litauen har uppfattat den som ett tydligt försök från lagstiftarna att tysta ner dem. Europaparlamentet antog i mitten av september en kritisk resolution om den litauiska lagen. I resolutionen uppmanade man Litauen att se till att nationell lagstiftning inte bryter mot de mänskliga fri- och rättigheterna enligt internationell och europeisk rätt. I resolutionen uttalades också att lagen i fråga är ”vag och rättsligt osäker”.

De förändringar president Grybauskaites arbetsgrupp föreslår tillkännagavs samma dag, den 19 oktober, som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg besökte Litauen. Den skadliga information som man vill förbjuda sprids till minderåriga handlar i detta förslag inte längre om information om homosexuella, bisexuella eller polygama förhållanden. I stället föreslås att det ska bli förbjudet att sprida information till minderåriga som ”uppmuntrar till sexuellt utnyttjande och exploatering av minderåriga och sexuella relationer mellan barn”.

– Vi är för närvarande nöjda med det nya lagförslaget, förutom en formulering som beskriver det som skadligt för minderåriga med information som ”stigmatiserar familjevärderingar”. Det står helt klart att samlevnad mellan par av samma kön inte faller inom vad man syftar på, så att stigmatisera samkönade relationer, vilka inte erkänns juridiskt i det här landet, skulle vara helt okej, säger Eduardas Platovas från den litauiska hbt-organisationen LGL.

Nästa steg blir nu att Litauens parlament måste ta ställning till det nya lagförslaget. När det kommer att ske är oklart.

– Inom LGL tror vi att parlamanetsledamöter kommer att föreslå tillägg i det lagförslag som nu föreslagits av presidenten, förklarar Eduardas Platovas.

– Vi hoppas att sådana tillägg inte kommer vara antihomosexuella, men initiativet nyligen från våra parlamentsledamöter att anta en resolution som fördömer Europaparlamentets resolution visar att det finns en stark önskan att reagera mot ”påtryckningarna från väst”.

I november ska det litauiska parlamentet behandla ett annat ännu mer långtgående lagförslag som kriminaliserar information som på något sätt ”på offentliga platser främjar homosexuella relationer”. I straffskalan finns såväl böter som samhällstjänst och fängelse. Om det finns majoritet i parlamentet för detta lagförslag är dock osäkert.

”På andra sidan spegeln” – ny pjäs om situationen i Litauen EU-parlamentet fördömer Litauen Litauen tar ytterligare censur-steg Grybauskaite vill förändra anti-homolagen Litauisk lag prövas mot konstitutionen Homoseksualumas yra meilė! Homofientlig lag stoppas Press på regeringen om litauisk lag Litauen förbjuder ”hbt-propaganda”