Hillary Clintons tal den 14 december vid Georgetown University innebar ett tydligt ställningstagande från USAs administration mot övergrepp och hot om övergrepp på hbt-personer runt om i världen.
– Under de senaste åren har vi i vår dialog kring mänskliga rättigheter och i våra offentliga uttalanden lyft ett tydligt budskap om att försvara hbt-samhällets rättigheter världen över, sa Clinton. Vi är speciellt oroade för några specifika fall runt om i världen som kommit till vår kännedom. Det har skett organiserade bemödanden för att döda och lemlästa homosexuella män och kvinnor i några länder och detta har vi öppet påpekat och över framfört vår starka oro till regeringar i länder där detta sker – inte för att detta skall ha initierats av regeringar eller ens för att regeringarna känt till händelserna, utan för att regeringar behöver lägga större vikt vid de övergrepp som vi sett i till exempel Irak.
– Vi är djupt oroade, fortsatte hon, över några av de berättelser vi nåtts av från Iran. I stora drag så tror vi att det som en reaktion på händelserna efter valet i juni skett övergrepp vid bland annat häkten och fängelser som vi är djupt oroade över. Och så den del av Ugandas lagstiftning som inte bara skulle kriminalisera homosexualitet utan även addera dödsstraffet. Vi har här uttryckt vår oro direkt liksom indirekt och detta kommer vi fortsätta att göra. Lagförslaget har inte antagits av de ugandiska lagstiftarna ännu, men det har ett stort allmänt stöd hos vissa grupper, inkluderat religiösa ledare i Uganda. Vi ser det som ett allvarligt potentiellt brott mot mänskliga rättigheter.
– Så det står klart att världen över så är detta en ny frontlinje för många människor i frågan om hur vi skyddar hbt-samhället, men det står högt på dagordningen eftersom vi ser många fall där det skett mycket allvarliga övergrepp mot den fysiska säkerheten liksom ökade ansträngningar för att marginalisera människor. Vi anser att det är viktigt för USA att ta ställning mot detta och värva andra för att förena sig med oss i det ställningstagandet.

Den ugandiska lagen, ”Anti-homosexuality bill 2009” innebär att livstids fängelse kan utdömas för ”förseelsen homosexualitet”; straff för ”försvårad homosexualitet”, inkluderat återfall eller om någon som bär på hiv har sex med en person av samma kön, med dödsstraff; förbud mot att ”främja homosexualitet” och möjlighet att fängsla försvarare av hbt-rättigheter; liksom att fängsla vem som helst upp till tre år om de underlåter att inom 24 timmar rapportera om någon de vet är lesbisk, bög, bisexuell, transperson eller ger sitt stöd till HBT-personers mänskliga rättigheter.
Den 9 december rapporterade Bloomberg.com att officiella talespersoner sagt att man planerar att ”släppa dödsstraff och livstidsdomar mot homosexuella… för att söka stöd hos de religiösa ledare som motsätter sig dessa straff”. Men den 13 december sa parlamentarikern bakom lagförslaget till brittiska The Observer att inga sådana planer fanns. Den 22 december rapporterade MSNBCs Rachel Maddow att den antihomosexuella ugandiske presidenten Yoweri Museveni i privata samtal med representanter för USAs administration sagt att han kommer att lägga sitt veto mot lagen.

IRAK:
Enligt rapporter från Human Rights Watch, torterar och mördar milis män man misstänker har sex med andra män eller män som inte uppfattas manliga nog. Och myndigheterna har inte gjort något för att stoppa mördandet.
Organisationen har dokumenterat en kampanj för rättsvidriga avrättningar, kidnappningar och tortyr som startade i början av 2009 i Bagdadstadsdelen Sadr City, ett fäste för Mugtada al-Sadrs Mahdiarméns milis och som sedan spritts till andra delar av landet.
Mördarna tränger sig in i hem eller tar folk på gatan. Offren förhörs och avtvingas namn på andra personer innan de avrättas. Tortyren som utförs inkluderar att klistra igen männen anus med ett suoerlim och sedan ge männen kraftfullt laxerande medel.
Homosexuella i Irak säger även att de hotas av ”hedersmord” av homofoba föräldrar och bröder som ser det som ”omanligt” beteende som drar skam över familj och släkt.
”Hundratals män har dödats, enligt HRW, som skriver att en mer exakt siffra är ”närmast omöjligt” att ange.
Sex mellan vuxna samförstående personer av samma kön är inte olagligt i Irak men miliser har hävdat att de utför vad islamisk lag kräver.

IRAN:
Iran har dödsstraff för sodomi och har använt sig av lagen även om det nästa i alla de fall som blivit offentliga så har de tonåringar och män som hängts anklagats för ytterligare brott, så som homosexuella våldtäkter.
2008 sa president Mahmoud Ahmadinejad att inga personer avrättades endast för att de är haft sex med personer av samma kön.
– Homosexuella blir inte hängda eftersom vi inte ens vet vilka de är, sa han i det amerikanska radioprogrammet Democracy Now!. Så vi avrättar inga homosexuella. Självklart så ser vi det som en motbjudande handling, men den straffas inte med döden.
Ett år tidigare vid ett tal i New York City sa Ahmadinejad att ”i Iran har vi inget homolekande (hamjensbaz) så som ni har i era länder.”
– I vårt land finns inget sådant, sa han vidare. I Iran… existerar inget sådant fenomen överhuvudtaget. Jag vet inte vem som påstått annat.
Hamjensbaz – lek mellan personer av samma kön – är en nedsättande term för personer som söker efter andra av samma kön för sexuell njutning. Ett senare ord, ”Hamjensgara”, anger homosexuellt identifierade.