Efter den amerikanska kampanjen It Gets Better startade Micke Kazarnowicz ett Facebookupprop för att uppmärksamma unga hbt-personers situation även i Sverige.
– De fem pojkar som begick självmord i USA gjorde mig påmind om att situationen i Sverige inte är så mycket bättre, förklarar Micke Kazarnowicz för QX.
– Det är lätt att vara 30-nånting bög i Stockholm och jobba med marknadsföring och tro att det är enkelt, men jag blev påmind om att det är en privilegierad bubbla jag lever i. Inspirerad av den amerikanska ”spirit”-kampanjen och av Joel Burns tal ville jag ge folk ett forum att säga ”det blir bättre” och ”det är okej att vara den du är”. Det är som att hela dagen gå runt och säga just det, men genom att vara lila istället för med rösten.
Kazarnowicz startade ett event, skrev på sin blogg aksiktstorped.se, fick draghjälp av bloggaren Elin Grelsson och från lördag lunch till dags dato har nära 80 000 sagt att de kommer eller kanske kommer att bära lila på onsdag.
Kazarnowicz påminner om Folkhälsoinstitutets rapport från förra året som visar att unga hbt-personer mår psykiskt sämre än andra ungdomar i Sverige. Och han skriver på eventsidan: ”Självmordsförsök är 2,5 gånger vanligare bland unga kvinnor som är osäkra på sin sexualitet, och mer än 5 gånger vanligare bland dito unga män”.
Totalt har över 400 000 personer på Facebook nåtts av budskapet och det fortsätter att spridas.
”Det räcker med en näsduk synligt virad om handleden, ett halsband eller en mössa. Det viktiga är att det syns”, skriver Kazarnowicz.
Och på sin blogg listar han
företag som har lila produkter och som ger rabatt på lila kläder och accessoarer

I USA genomfördes i onsdags en ”bär lila”-kampanj för att visa unga hbt-personer att det blir bättre! Över 2 miljoner sa att de skulle eller kanske skulle delta.
QX ansluter sig till den svenska kampanjen och kommer på onsdag den 27 oktober färgas lila.

Åsiktstorpeden om Lila 27 oktober

Lila 27 oktober på Facebook


Elin Grelsson

Elin Grelssons blogg

Tidigare QX artiklar:

1,6 miljoner har redan sett det gripande ”Det blir bättre”-tal 100 000 i skadestånd till mobbad elev