I det senaste numret som nu ligger ute i handeln tar superhjälten Fantomen strid mot polska nationalister som går till attack mot en Prideparad.

Berättelsen är skriven av Philip Madden som är bosatt i Polen. Fantomens redaktör Mikael Sol säger i en intervju med Expressen att det handlar om ”tendenser han själv sett i landet”.

– Fantomen står upp för allas lika värde och rättigheter eftersom han är en stor humanist, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det blev en snygg symbolism med den färggranna flaggan som står för tolerans, mot den färglöse skurken som står för intolerans. Omslaget är kontroversiellt men ibland måste man gå på magkänsla och stå rakryggad i sitt val, säger han till Expressen.

Reaktionerna lät sig inte vänta. Framför allt har det varit positiv respons enligt redaktören.

En av de som hyllar berättelsen är operastjärnan Rickard Söderberg. På sin Instagram deklarerade han sig till ”Fantomens nya bästis”.

I en intervju med TV4 Nyhetsmorgon hyllar han Fantomen för det han kallar ”ett fantastiskt jobb för mångfalden”.

– Även om Fantomen har gjort mycket för minoriteter förr så är detta först gången som han har regnbågsflaggan i högsta hugg, vilket är underbart att se. Man vill se sina hjältar stå på toleransen och mångfaldens sida. Det är fantastiskt att de som gör serietidningar vågar göra det för det är ju inte helt okontroversiellt tyvärr, säger Söderberg och tillägger:

– Den naturliga variationen som människor har är fortfarande provocerande för många.

Men det är inte bara nya bästisar som den maskerade hjälten har fått efter det senaste numret. En av de kritiska är SD-politikern Joakim Larsson som av UNT kallats för partiets ”grand old man” efter sina många år som aktiv.

På Twitter skriver han att han nu slutar läsa Fantomen, vilket han gjort sedan barnsben.