Petter Wallenbergs kamp för hbtq-personer har sträckt sig långt förbi Sveriges gränser. Nu senast åkte han till Indien, som innan han flyttade dit, fortfarande kriminaliserade hbtq-personer. I skrivande stund är det nio månader sedan det avkriminaliserades.
Petter gjorde musik tillsammans med framstående hbtq-profiler i Indien och på så vis kunde de föra kampen för sina rättigheter ytterligare framåt. Under

Stockholm Pride besökte dessa indiska hbtq-kämpar Stockholm Pride och det är första gången någonsin indiska artister uppträder på ett internationellt Pride.
– Det är en milstople, säger Petter Wallensberg till QX.

De framförde musiken de skapat tillsammans på albumet ”Rainbow Riots India” och det var en härlig färgsprakande show i Pride Park. Musiken som de skapat handlar om att slå ett slag för allas lika rätt till kärlek.

För nio månader sedan var din, och de hbtq-hjältar som följt med dig till Sverige, sexuella läggning olagliga i Indien. Idag är det inte så. Har den generella attityden där förändrats?
Kan du beskriva känslan som resan gett dig?

– Det som är så spännande med det här projektet är att det startade som en protest. När jag kom till Indien för två år sen var jag kriminell, det var vi allihop. Under projektets gång har homosexualitet avkriminaliserats och vårt projekt blev en del av vågen av frihet i Indien. Den har varit otroligt att vara med på den här resan från förtryck till frihet. Det är som att uppleva Stonewall och hela den moderna hbt-frigörelsen inom loppet av bara några månader.

En av de i gruppen som kommit för att uppträda är Tropical Marca, Indiens första queerrappare. I pojkskola som liten fick Tropical inte gå på herrtoaletten för Tropical var gay. Istället tvingades Tropical gå på damtoaletten, men vägrade.
– Hade jag gått där hade de haft problem med det också, berättar Tropical Marca för Aftonbladet.

Har har hela den här resan varit för dig? Med avkriminaliseringen och mer accpetans?
– Det har gett mig så mycket hopp. Nu är vi inte längre brottslingar i vårt eget land. Vi kan äntligen visa att det finns så mycket inom oss, så mycket talang. Vi har rösten, konsten och kulturen. Hbtq-personer är kända för den kreativa aspekten, för flärden och färgerna. Så det är vackert att vi nu kan slå ut våra vingar och flyga, säger Tropical till QX.