”Nicklas” beskrivs i nättidningen kimura.se som en kille som efter att ha tränat och tävlat inom brasiliansk Jiu-Jitsu och Shootfighting idag är proffs inom MMA. Han berättar att han vunnit flera tävlingar i Sverige och utomlands och säger att intervjun blir hans första steg till att komma ut.
Men ”Nicklas” oroar sig bland annat för hur klubbkamraterna ska reagera, men även för sin fortsatta karriär.
– Kanske är jag feg och borde gå ut och visa yngre grabbar att det är okej men jag vill inte vara känd för det utan för min fighting. Snart är jag kanske i UFC och i USA är det ännu mer känsligt än det är här, menar han i intervjun med MMA-sajten Kimura.

I november 2007 intervjuade QX Kristian Lexell i ett reportage som hette ”Killar vi gillar”. Kristian, som är polis och var engagerad i hatbrott mot homosexuella, tränar och tävlar i MMA för klubben Sthlm Shoot.
Kristian, vad är din kommentar till artikeln om ”Nicklas” i kimura? 
– För det första så är det positivt i stort med en artikel som den. Artikeln i sig visar ju på ett behov av att lyfta upp vissa frågor, vilket den gör. Den får mig också att fundera kring kulturen på min, och andra klubbar samt att jag rannsakar mig själv. Jag vill även passa på att uttrycka mitt stöd för ”Nicklas”. Och det är glädjande att se att läsarna lämnat stödjande kommentarer på Kimura.se efter artikeln.
Tror du det skulle bli problem för ”Nicklas” om han kommer ut? 
– Jag kan bara utgå från min klubb och de miljöer jag är van vid. Jag tror att han skulle finna att det finns ett stort stöd, förhoppningsvis framförallt på hans klubb, samtidigt som det kanske inte skulle upplevas som särskilt sensationellt av de flesta omkring honom, av den enkla anledningen att många inte lägger någon vikt vid sina kamraters sexualitet. 
– Men jag kan tänka mig att det inte heller skulle gå obemärkt förbi. Det finns alltid individer med behov av att peka ut andra, av olika orsaker. Men jag vill tro att det skulle vara mer plus än minus. 
I intervjun som jag gjorde med dig i QX nov 2007 sa du när vi pratade om er träningslokal att ”här finns säkert en och annan medlem som är gay”. Har någon kommit ut för dig på klubben sedan dess?
– Nej, inte i ”komma ut bemärkelse”, men min förhoppning är att det beror på att ingen har känt behov av det snarare än någon form av rädsla för följderna. Jag menar, var och ens sexualitet är deras ensak. Känner någon ett behov av stöd så finns jag och de andra instruktörerna på klubben där för dem.  Vi kommer aldrig att acceptera att någon person behandlas olika på grund av sexualitet eller för den sakens skull kön, hudfärg, religion eller ålder. Att ha en positiv värdegrund på en klubb eller inom en rörelse är lika viktigt som i alla sammanhang i vårt samhälle. 
Även om du själv är hetero, kan du ge något råd till ”Nicklas” som är gay men inte vågar komma ut?
– Att komma med råd utan egen erfarenhet vore kanske att ta i tyvärr. Jag kan bara upprepa att han har mitt stöd och att han, liksom alla, är välkommen till Sthlm Shoot när som helst. 

George Sallfeldt är ordförande i Svenska MMA-Förbundet, även han reagerade snabbt på intervjun med ”Nicklas”.
– Jag kan lova ”Nicklas” att driva frågan i styrelsen om att vi, som förbund, ska tydliggöra att alla människor är välkomna oavsett vilken sexuell läggning de har. Alla som vill oavsett nationalitet, religion, ålder, kön, sexuell läggning, samhällsgrupp samt fysiska och psykiska förutsättningar, får och ska kunna vara med i idrotten. Detta är fastställt i första kapitlet i Riksförbundets stadgar.
– Fördomsfullhet mot sexuell läggning borde tillhöra det förgångna och vi som förbund ska aktivt motverka sådana diskriminerande uttryck, säger George. Och jag vill vända mig till ”Nicklas” och säga: ”Jag har full förståelse och respekt för ditt beslut att inte komma ut med detta. Men om du skulle ändra dig så ska du vara förvissad om att vi är många som skulle stötta dig. Tveka inte att kontakta mig om du skulle vilja diskutera denna fråga med mig personligen. Du får naturligtvis vara anonym om du skulle föredra det”.

Gårdagens artikel på qx.se:Gay kampsportare talar utLäs intervjun med Kristian Lexell i QX: Ladda ner QX november som PDF