Även om opinionsundersökningarna pekar åt ett tydligt håll, att det är Samlingspartiets Sauli Niinistö som kommer tillträda posten som Finlands president, har De grönas Pekka Haavisto redan skrivit historia.
Att han kom tvåa efter första omgången trots att han tillhör ett av landets mindre partier och trots, eller kanske på grund av, att han inte bara har en erkänd utrikespolitisk erfarenhet utan även lever i partnerskap med en man, är ett tecken i den finländska tiden. Haavistos framgång uppfattas även som ett sätt för väljarna att markera mot Sannfinländarnas främlingsfientliga och homonegativa politiska utspel.
Det kan noteras att nuvarande mycket populära presidenten Tarja Halonen även hon varit ett tecken i den finländska tiden. Halonen såg till att även par av samma kön på ett självklart sätt kunnat känna sig välkomna på den symboliskt viktiga Presidentens bal och hon har faktiskt 1980 – 1981 även var ordförande för den finska hbt-organisationen SETA, under en period då organisationen valde kända politiker till sin ledare för att få lite extra hjälp att driva på i hbt-frågorna.
Ikväll kommer resultatet och du kan följa valbevakningen via YLEs svenska sändningar på kanal FST5 som sänder från 19.50 finsk tid eller via svenska Yle
På svensk TV är det extrasändingar på finska i Uutiset från 20.50 svensk tid.


Läs mer om presidentvalet:

Flashmob-gubbar sjöng för Haavisto


Finlandssvenskar stöttar Haavisto

Haavistos militära erfarenhet skapar debatt

Soini backar på stödet till Haavisto

Haavisto ett steg närmare Kronohagen

Du skall va president…