Även om Pekka Haavisto varken blev president eller nådde upp till de 40% av rösterna som hans anhängare hoppades på så är kommentarerna från hans stödtrupper ändå positiva.
– Jag tror att det är ganska bra resultat när jag sista sommaren började med 5%, sa Haavisto i FST5s direktsändning under söndagskvällen och räknade upp några framgångar i valet han noterat.
– Så mycket människor som kommit till min kampanj och att de unga kommit till i politiken och varit aktiva i sociala media, sa han.
Just de ungas och kulturlivets engagemang för Haavisto lyfts nu i efterkommentarerna.
Finlands statsminister, Samlingspartiets Jyrki Katainen sa att bägge kandidaterna var bra för Finland.
– Bägge stöder ett öppet Finland, är pro Europa och ett tolerant Finland. Vi sände tydliga signaler till andra länder, sa statsministern.
Slutresultatet med drygt 67% för Niinistö var ovanligt stor seger för att vara ett Presidentval. En förklaring till detta kan vara att de två kandidaterna trots allt var så pass lika och måhända även att männen verkar ha svikit Haavisto. Om det är ett tecken på homofobi eller ej lär valanalytikerna diskutera framöver.
Att Haavisto dock kom till andra omgången är tveklöst ett tecken på att Finland idag är ett annat land än för tio år sedan. Och för den delen ett annat land än vid valet i höstas då Sannfinländarna var de som utpekades som segrare.
Haavisto fick sitt starkaste stöd på Åland och i de större städerna.
I morgon träffar Niinistö Tarja Halonen medan Haavisto återgår till sin plats i riksdagen som riksdagsledamot för De gröna.


Läs mer om presidentvalet:
Haavisto en vinnare ”för toleransen”

Flashmob-gubbar sjöng för Haavisto

Finlandssvenskar stöttar Haavisto

Haavistos militära erfarenhet skapar debatt

Soini backar på stödet till Haavisto

Haavisto ett steg närmare Kronohagen

Du skall va president…