Homofobiska uttalanden från Ugandas president Yoweri Museveni och andra högt uppsatta politiker gör att hbtq-personer i landet är rädda för att rösta i det kommande presidentvalet 14 januari, detta meddelar gayrättsaktivisiter.

Hbtq-personer som bor i de västra delarna av Afrika är i stor utsträckning utsatta för förföljelse och i många av länderna i väst är samkönat sex straffbart med livstids fängelse. Flera gayaktivister rapporterar om en hårdare ton mot regnbågscommunityt för att vinna röster och man är rädd för att förföljelsen av hbtq ska bli ännu värre.

– Vi har sett en ökning av trakasserier mot hbtq-personer och de som talar för deras rättigheter, säger Frank Mugisha till Thomson Reuters. Han har mottagit flera hot under åren på grund av sin position i hbtq-organisationen Sexual Minorities Uganda(SMUG).

Han fortsätter.

– Politikerna använder hbtq-comunityt som en syndabock för att vinna röster och stöd. Det eldar på den homofobi som redan finns.

Presidenten vill sitta kvar vid makten

76-åriga Yoweri Museveni har suttit som president i landet i 34 år. Men inför det kommande valet utmanas han av elva kandidater, främst av Robert Kyagulanyi, mest känd under namnet Bobi Wine, en popartist som sadlat om till politiker och blivit mycket populär.

Kyagulanyis ställningstagande kring homosexualitet är idag oklart, men 2014 blev han avbokad från två spelningar i Storbritannien efter att hans musik fått kritik för att innehålla homofobiska texter.

I Uganda pågår nu ett av decenniets värsta politiska sammandrabbningar, eftersom läget inför valet är spänt. I november dödades fler än 50 personer när polis och demonstranter drabbade samman. Demonstranterna krävde att Kyagulanyi skulle släppas fri, då han blivit gripen i samband med att hans kandidatur hade godkänts.

Museveni har anklagat hbtq-organisationer för att ha startat och uppviglat protesterna, men visade inga bevis på att det skulle stämma.

Rapporter om hatfulla tal och gripanden av betydelsefulla människorättsaktivister är tecken på att läget i Uganda blir allt värre. Läget förvärrades 2019 när en minister i landet lade fram ett förslag som skulle införa dödsstraff för samkönat sex. Regeringen sade sedan nej till förslaget.