Via hemsidan riksdagen.se kan man idag följa livesändningen från riksdagen. Medan allianspartierna står bakom att ytterligare utreda juridiska konsekvensen av att avskaffa steriliseringskravet vid könskorrigering, vill oppositionen få förändringen klar redan till halvårsskiftet i år.
Oppositionen får även stöd av transorganisationen KIM vars ordförande Immanuel Brändemo i ett pressmeddelande varnar för att många transsexuella kommer i kläm genom att fördröja en reform en stor majoritet i riksdagen nu är eniga om.
‒ Regeringens tal om att skydda transsexuella från att komma
i kläm är rena undanflykter, säger Immanuel Brändemo.
KIM anser inte att regeringen har rätt när man varnar för att fertila män med livmoder liksom fertila kvinnor med testiklar kommer att hamna i kläm om inte en rad andra lagar och regler först eller samtidigt förändras.
En fråga som lyfts av regeringen är att en gravid man inte har rätt till abort enligt svensk lag. KIM påpekar att detta redan nu är ett problem då EUmedborgare från länder där tvångssterilisering inte finns lever i Sverige idag.
‒ Dessa immigranters rättsläge är viktigt att känna till, säger Immanuel. Om regeringen har rätt i att exempelvis fertila män med livmoder inte får erbjudas abort, är detta naturligtvis mycket allvarligt för dessa män. Tack och lov verkar regeringen ha misstagit sig, säger han.
På föreningens hemsida finns svar från Socialstyrelsen på frågor om rättsläget idag för de fertila män med livmoder och fertila kvinnor med testiklar som lever i Sverige idag.
‒ Vi är medvetna om att det finns bekymmer kring moderskaps-/ faderskapspresumtion; huruvida en nybliven transsexuell förälder ska registreras som mor eller far, säger Immanuel i pressmeddelandet men menar att detta kan utredas även efter att tvångssteriliseringen avskaffas.
‒ Regeringens tal om att skydda transsexuella från rättsliga problem är bara ett svepskäl för att dölja att man valt att kompromissa med starkt värdekonservativa krafter i regeringen, menar Immanuel Brändemo. Regeringen kohandlar om transsexuellas mänskliga rättigheter, och orsakar därmed ett förlängt lidande för många människor som lever med felaktiga ID-handlingar. Man riskerar dessutom fullt medvetet att 30-60 fler människor kommer tvångssteriliseras.
‒ Vi uppmanar borgerliga riksdagsledamöter att rösta med hjärtat på måndag, säger Immanuel. Om tillräckligt många sätter mänskliga rättigheter främst kan tvångssteriliseringarna avskaffas redan i sommar!Läs hela pressmeddelandet och svaren från socialstyrelsen

Debatten i riksdagen: