I fredags bestämde en domstol i Ghana att man skjuter upp den borgenansökan som gjorts av de 21 hbtq-aktivister som greps för två veckor sedan.
De greps för ”olaglig sammankomst”, något de själva nekar till. Detta betyder att de måste spendera ytterligare fyra dagar i häktet.

Samkönat sex är olagligt i landet och man riskerar upp till tre års fängelse. Många inom hbtq-communityt har vittnat om en hårdare ton från myndigheter och allmänheten de senaste månaderna. Det är heller inte olagligt att samlas med syftet att prata hbtq-rättigheter och många aktivister menar därför att gripandet i sig var olagligt.
Domaren som har hand om fallet har sagt att man kommer gå igenom borgenansökan noggrant och fatta ett beslut 8 juni.

– Vi kan inte tolerera att människor träffas för att ha en workshop om hbtq-rättigheter arresteras och får de rättigheter som de är där att lära sig om, trampade på, säger Julia Selman Ayetey, försvarsadvokat i fallet.

De stora motgångarna började i februari när landets första hbtq-center tvingades stänga efter bara en kort tid. Ansvariga kände sig hotade och de valde att stänga då man inte kunde garantera besökarnas säkerhet. Tonen har även hårdnat från presidenten Nana Akufo Addo som valdes om i december. Han har sagt att samkönade äktenskap aldrig kommer legaliseras så länge han sitter vid makten.