Den 4 mars röstade senaten i delstaten Utah ja till ett lagförslag som stoppar barn och unga som är trans från att delta i skolidrott. Det såg då ut som att Utah skulle ansluta sig till de elva andra amerikanska delstater som hittills infört ett sportförbud för transelever och studenter. Men nu har delstatens republikanska guvernör Spencer Cox lagt in sitt veto vilket stoppar lagen från att träda i kraft.

I ett brev till senaten förklarar han hur han resonerar och konstaterar olika problem som han ser att lagförslaget (H.B 11) skulle föra med sig, och avslutar med att säga att han väljer att förlita sig på ”vänlighet, barmhärtighet och medkänsla”.

”Jag måste erkänna, jag är ingen expert på transsexualism. Jag har svårt att förstå stora delar av det och vetenskapen är motstridig. Men när jag tvivlar försöker jag förlita mig på vänlighet, barmhärtighet och medkänsla. Jag försöker också att komma nära och jag har lärt mig så mycket från vårt transcommunity. De är fantastiska barn som går igenom en stor kamp” skriver Cox.