När Nick Barniville och David OBrien bestämde sig för att gifta sig i Stockholm – de älskar staden och skärgården – tog de hjälp av sina svenska kompisar Mats Landberg och Gunnar Stenvall.

Gunnar ringde Skatteverket i februari och frågade vad som krävdes för att Nick och David skulle få gifta sig i Sverige. Han fick då beskedet att det krävs en svensk och en irländsk hindersprövning (intyg om att de inte redan är gifta, att de båda är över 18 och att de inte är släkt).

Skatteverket meddelade att det inte spelar någon roll att de bor på Irland och att det handlar om ett homoäktenskap. De skulle kunna gifta sig ändå.

David och Nick skaffade snabbt en irländsk hindersprövning, men de blev sedan nekade en svensk, med hänvisning till en internationell överenskommelse från 1904 som säger att Sverige måste ta hänsyn till parets hemlands lag när de ska utfärda en hindersprövning (om ingen av parterna har anknytning till Sverige).

Och eftersom Irland inte tillåter homoäktenskap får de ingen svensk hindersprövning, vilket utländska par som består av en man och en kvinna får.

På Skatteverkets presstjänst säger de först att det inte finns några hinder för homopar från EU-länder att gifta sig i Sverige. Äktenskapet blir giltigt här, men kanske inte i hemlandet. Men sedan låter det annorlunda:
– Eftersom Irland bara har partnerskap kan vi inte utfärda en svensk hindersprövning i Sverige, eftersom vi måste ta hänsyn till Irlands lagstiftning, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Myndigheten verkar inte tidigare ha ställts för den här typen av frågor och har därför initialt lämnat felaktig information.

Nick och David fick bara några dagar innan bröllopet reda på att de inte beviljas en svensk hindersprövning och därför inte kan gifta sig i Sverige.
– Mina heterosexuella vänner kan ju gifta sig var de vill och det borde faktiskt vara likadant för homopar. Det är ett viktigt erkännande att gifta sig, säger Nick.

Trots att de inte får gifta sig i Sverige, valde de i lördags att ha en ceremoni, där de förklarade sin kärlek till varandra på en båt på väg till Fjäderholmarna i Stockholm.

Trots besvikelsen var det en glad ceremoni. Från Strandvägen till Fjäderholmarna gick båten och 60 flaskor champagne serverades till ungefär lika många gäster, influgna från Australien, Frankrike, Palestina, Spanien, Irland och USA.

Enligt Skatteverket finns ett kryphål. Äktenskapet kan bli giltigt om de nygifta skickar in ett intyg på att de vigts i Sverige. Myndigheten blir då bara en registreringsmyndighet och inte en prövningsmyndighet. Men då äventyrar man vigselförrättarens rätt att i framtiden få viga par, eftersom en svensk hindersprövning ska finnas vid vigseln.

Efter en svensk trerättersmiddag på Magasinet på Fjäderholmarna festade gänget vidare i Stockholm.

– Hit vill vi åka igen, sa flera av gästerna.