Alla landstingsanställda ska få HBT-utbildning

Det rör sig om ett webbaserat program där deltagaren under cirka en halvtimme ska klicka sig fram mellan korta utdrag ur landstingets HBT-policy och olika exempel som ska sätta fingret på hur vi lite till mans tenderar att ta en mängd heteronormativa antaganden för givna.
— Utgångspunkten är normkritiskt. Att man reflekterar över att alla inte har samma föreställningar och normer som jag själv och att man ska ha ett inkluderande förhållningssätt när man möter arbetskamrater eller kunder i sin profession, säger Gunilla Neves Ekman, chef för landstingets enhet för sexualitet och hälsa, som har tagit fram webbutbildningen i ett samarbete med RFSL och Diskrimineringsombudsmannen.
— Vi hoppas att det här ska vara första steget till en högre medvetenhet kring HBT-frågor, säger Gunilla Neves-Ekman.
Stockholms läns landsting är en av Sveriges största arbetsgivare och man var också det första landstinget som antog en HBT-policy för all verksamhet, ett politiskt beslut som klubbades i fullmäktige i december 2011. Policyn är en tolvsidig broschyr där det bland annat slås fast att alla människor inom landstingets olika verksamheter – såsom vården och trafiken – ska synliggöras och bli bemötta med respekt och professionalitet oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning.
Det normkritiska perspektivet anges som HBT-policyns själva utgångspunkt. Det innebär att den landstingsanställde inte ska förutsätta att alla attraheras av det motsatta könet, att alla har det kön de ser ut att ha eller vill definiera sin könstillhörighet.
Den nu lanserade webbutbildningen är en av de konkreta åtgärder som angavs i policyn, som ett sätt att genomdriva dess riktlinjer.
HBT-policyn togs från början fram efter initiativ från Vänsterpartiet och Folkpartiet. När den antogs i landstingsfullmäktige i december 2011 ville Socialdemokraterna avsätta särskilda medel för att genomföra policyn i verksamheten, eftersom man var rädd att den annars bara skulle bli en ”hyllvärmare”.
Birgitta Rydberg är Folkpartiets sjukvårdslandstingsråd och var den som la fram förslaget till HBT-policy inför landstingsfullmäktige. Hon menar att Socialdemokraternas oro var obefogad och att det nu ingår i varje enhetschefs ansvar att se till att verksamheten bedrivs i enlighet med den beslutade policyn och att sedan återrapportera det. Dessutom finns det nu, förutom den framtagna webbutbildningen, särskilda medel inom vården för kompetensutbildning i HBT-frågor för 2013 och 2014.
— Vi vet att homo- och bisexuella och transpersoner ibland bemöts sämre eller annorlunda på grund av fördomar men oftast på grund av okunskap. Det kan leda till att en del människor rentav drar sig för att söka vård och hjälp och så kan vi inte ha det. Alla personer ska bemötas på ett öppet och respektfullt sätt, säger Birgitta Rydberg.