Mikhail är född i Ryssland och flyttade hit hösten 2021 för att han träffat kärleken. Men relationen tog slut och han träffade Umeå-bon David. Vad som började som en vänskap där de hittade varandra i politiska intressen ledde till att de senare blev ett kärlekspar, och tidigare i år gifte de sig. Nu har Mikhail, eller Misha, fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. Detta trots att han lärt sig svenska, har ett stadigt jobb, paret har en egen lägenhet och är gifta. Problemet är att Mikhail är född i Ryssland och det idag är svårare att få uppehållstillstånd i Sverige. Även för HBTQ+personer vars situation i hemländerna är minst sagt osäker.

– Jag har länge varit politiskt aktiv, deltagit i demonstrationer och öppet pratat emot regimen i Ryssland och varit tydlig med vad jag tycker om kriget på till exempel Instagram. Jag har deltagit i demonstrationer för oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och alltid pratat öppet om vad jag tycker. Men Migrationsverket tycker det är svårt att bevisa att jag skulle vara i fara på grund av mina politiska åsikter, berättar Misha för QX.

Om Mischa utvisas ser han en rad olika scenarier: Han kan bli arresterad direkt på flygplatsen, eller så kommer han bli kallad till militärtjänst. Men framförallt väntar en osäker vardag i den stad han kommer ifrån.
– Att jag är i krigsför ålder för ryska arméns mobilisering innebär en direkt fara för mitt liv. Och många är arga över vad jag sagt och gjort. Jag tror att folk i min stad vet att jag stöttar oppositionen och det uppskattas inte. De kan göra flera saker med mig. De har en felaktig bild av Sverige och tror att vi är neo-nazister. Jag kan inte fortsätta att leva mitt liv som vanligt, utan skulle leva med ständig rädsla.

Att han i Sverige lever som öppet homosexuell och är öppen krigsmotståndare gör en eventuell utvisning livshotande. Migrationsverket vill nu utvisa Mikhail till ett land som förföljer homosexuella, begår krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter. De anser att han inte kunnat bevisa att han personligen är förföljd och därför ska han utvisas. I beslutet står det att Mikhail kan göra en ansökan om anhöriginvandring i Ryssland och sedan resa tillbaka till Sverige ”lite senare” och under tiden kan han ”hälsa på” sin make i Sverige. Men Mikhail kommer inte få resa ut från Ryssland när han väl satt sin fot i landet eftersom visum krävs och risken är nu stor att han blir av med sitt pass vilket då förhindrar honom att någonsin resa ut ur Ryssland.

Migrationsverket skriver också i beslutet att David kan besöka Mikhail i Ryssland under ansökningstiden. Men samtidigt avråder UD alla svenskar från att resa till Ryssland. Extra prekärt i detta fallet är ju att David som homosexuell enligt UD ska vara ”försiktig” i Ryssland. Det finns heller inga flighter från EU eller betalningsmöjligheter eller möjligheter för svenskar att skicka pengar till personer i Ryssland på grund av sanktionerna mot Ryssland under det pågående kriget.

Misha ska nu överklaga beslutet och hans arbetskamrat har skapat en namninsamling på Facebook och hållit en manifestation för att Misha ska få stanna.
– Just nu jobbar vi på en överklagan, där jag, David och min ex-pojkvän alla har skrivit brev till Migrationsverket. All dokumentation för att visa att det är en fara för mig att utvisas samlas. Allt ska vara inne senast den 11 september och sen har vi fått höra från advokater att vi kommer få ett besked inom fyra månader, berättar Misha.

Enligt RFSLs asylrättsjurist Aino Gröndahl avslås 96% av fallen där hbtqi-personerna sökt asyl i Sverige. Det betyder att hbtqi-asylsökande som har laglig rätt till skydd och uppehållstillstånd, istället får avslag och utvisas till länder där de riskerar förföljelse i form av exempelvis långa fängelsestraff, tortyr och avrättning.
– Skulle vi få ännu ett avslag finns ytterligare en högre instans för överklagan men få fall når dit. Och man kan gå vidare till Europadomstolen, men det är samma sak där, få fall kommer dit. Just nu tittar vi på vart ryska medborgare har chans att få uppehåll utan visum.  Jag vet att Argentina tar emot ryska medborgare i 90 dagar, men det är bara en temporär lösning, säger David.

Situationen är mycket tärande för paret, och varje dag är en känslomässig berg-och-dalbana.
– Den enda person som lugnar mig just nu är Mischa, men det går väldigt mycket upp och ner för oss båda. Man blir spänd och oron tar kroppsliga uttryck. Släkt och vänner hör av sig och erbjuder stöd på olika sätt, men det är en otrolig anspänning att leva så här, berättar David.
– Humöret svänger på några minuter. Jag pendlar mellan att vara arg, ledsen, och rädd. Det är fruktansvärt, avslutar Misha.