Colombia är ett stort land med ett våldsamt förflutet. Drygt 45 miljoner människor bor där, och nästan alla är katoliker. Daniel Lara Cardona är 21 år och arbetar som grafisk designer, såhär beskriver han vardagslivet som homo i Colombia.

Gay i macholand
Colombia är ett typiskt macholand, män ska vara män och kvinnor ska vara kvinnor, allt annat ifrågasätts och motarbetas på vissa plan. Daniel berättar exempelvis att det vore helt otänkbart i många familjer att mannen skulle ställa sig och laga mat eller städa. Han skulle då nedgraderas till en kvinna, och en man som har kvinnliga tendenser är i stort sett en bög för många colombianer, och en bög ligger långt ner på näringskedjan.

Homosexuella har längre status än andra människor, Daniel beskriver hur samkönade par kan bli avhysta från barer, restauranger och affärer.

– Det hände nyligen att ett gaypar kysste varandra i ett köpcentrum, och tvingades snabbt från platsen för skamfullt beteende. Personalen tyckte att de kunde gå till en gaybar och kyssas istället. Det är inte bra för affärerna att få ett gayrykte, folk undviker de butikerna, säger Daniel.

I mindre städer tycker många fortfarande att homosexuellitet är onaturligt och syndigt, men synen är mer liberal i större städer. Daniel bor i landets huvudstad Bogotá och har inte själv upplevt någon grövre homofobi, hans familj accepterade honom snabbt trots att de först tog honom till en psykolog.

Barn homosexuella genom kyckling
Trots vissa incidenter beskriver Daniel att folk i Colombia generellt ändå har en ganska god förståelse kring homosexualitet, och tack vara Internet har många gamla skrönor gått i graven. Men det finns alltid politiker, präster eller medier som uttalar sig stötande.

Ett exempel är från 2013 då den colombianska supermodellen Natalia París bestämt fastslog att barn blir homosexuella genom östrogeninjicerad kyckling. Uttalandet fick stor kritik och blev lite av en groda i sociala medier.

– Det här är ett typiskt exempel på vad som tidigare kunde godtas som fakta av allmänheten. Precis som att killar skulle kunna bli bögar av onani eller att bekämpningsmedel från kaffe eller kakaoodlingarna stört vår hormonbalans. Det finns till och med folk som tror att vi är besatta av demoner och är farliga för omgivningen. Tack vare Internet tror inte folk på vad som helst längre, och det har gjort att homosexualitet uppfattas mer positivt än tidigare.

Exorcism – fördriva homo-andar
Kyrkan är stark i Colombia där en majoritet av befolkningen är katoliker. Daniel berättar hur kyrkan både mycket och ofta motsätter sig de västerländska vindarna kring homosexualitet, speciellt i mindre städer har kyrkan ett järngrepp och folk gör i stort sett precis som den lokala prästen tycker och vill.

– Religionen är ryggraden i varje familj, man växer upp med den, man går till kyrkan ibland flera gånger i veckan och man skolas snabbt in i vad som är syndigt. Att vara gay är klart syndigt, och det vet alla. Många kan nästan bli provocerade över hur bögar ens vågar komma och kräva jämnlikhet. Det händer till och med att präster gör hembesök om en familj har ett extra allvarligt fall av homosexualitet, säger Daniel.

Olika typer av exorcism är inte helt främmande i Colombia, och det finns även en spirituell lösning när det kommer till bögar. Enligt Daniel förekommer det så kallade homo-exorcismer där man fördriver andar för att göra män och kvinnor heterosexuella igen.

Skickas till exil
Det är fortfarande vanligt att folk blir avvisade från sina familjer eller till och med skickade i exil för att de är homosexuella. Rädslan för att grannskapet eller släkten ska få reda på skandalen kan vara stor. En familjs angelägenheter är inte alltid privata, utan även grannarnas, kyrkans och skolans sak.

– Jag hade en pojkvän tidigare, men när hans familj fick reda på att vi var ett par förbjöd de oss att ses, det gick så långt att de skickade iväg honom till ett annat land, lite som exil, säger Daniel. De hade fått rådet från den lokala prästen.

Stor skillnad på 20 år
Daniel är medveten om att han har haft tur kring hur hans familj, kompisar och arbetskamrater har reagerat på att han är homosexuell, och han är glad över att Colombia stegvis blir mer accepterande.

– Det är stor skillnad på att vara gay i Colombia idag om man jämför med för 20 år sedan, då skulle det vara helt otänkbart att kunna gå med sin pojkvän i handen ned för gatan, idag skulle man få några äcklade blickar, men inte så mycket mer, och det är ju skönt, säger Daniel Lara Cardona.

Tidigare artiklar i Gay i Världen:

Gay i Kina – ett förkastat sagoväsen ,
Gay i Ryssland – ett offer att pissa på
Gay i Indonesien – den enda bögen i landet