Gay i Kenya –
öppen häxjakt på mashoga

Kenya ligger i östra Afrika och var tidigare en brittisk koloni men är idag självständigt med drygt 38 miljoner invånare. James Achebe är 23 år, bor i Nairobi, och jobbar som mattelärare. Han växte upp i en liten by långt ifrån huvudstaden och är tacksam över att ha lyckats komma därifrån.

– Det är inte lätt att vara gay i Kenya, men det betyder inte att vi inte finns, det viktigaste är att skaffa sig en utbildning, annars är du fast i byn du föddes i, och där står tiden stilla, säger James.

Bögar kastreras
Att komma ut i en liten by är det absolut värsta man kan göra, då riskerar man omedelbar korrigering. James berättar om vänner som blivit rapporterade av sina föräldrar till byns hövding eller traktens pastor.

– Om de inte attackerar och mördar dig direkt så genomför byns ledare en ritual för att fördriva bögigheten från dig. Funkar inte det så korrigerar man mannen, alltså man kastrerar honom. Kan man inte laga är det bättre att avrusta honom.

Dejting – ett vågspel
Om ens son visar homosexuella tendenser är det viktigt att få honom bortgift så fort som möjligt. En man som får en kvinna i sitt liv kommer direkt på bättre tankar, föräldrar tror alltid att den heterosexuella delen kommer att slå den homosexuella delen av mannen. James ska själv snart gifta sig, men innan dess dejtar han, i den utsträckning han vågar.

Dejtinglivet för bögar är ett riskspel. När du träffar en ny kille riskerar du allt, antingen är han gay och vill dejta, eller också vill han endast utpressa dig på pengar.

– De kallas fedh-mash (pengar-bög). Allt är bra till en början, de är trevliga och verkar normala, men så fort man har haft sex, alltså bokstavligen i sängen, börjar de att utpressa dig på massa pengar, annars tänker de berätta för alla att du är gay och att ni har haft sex. De är noga med att vara den aktiva parten under sexet, på så vis räknas inte dem som gay av någon anledning.

Öppen jakt på bögar
Det pågår en ständig häxjakt där folk misstänkliggör och utpressar varandra för minsta homosexuella tendens. Folk som inte tycker om sina grannar kan beskylla deras son för att vara gay, helt taget ur luften, för att smutskasta familjen, eller för att få dem att hamna i dåliga dagar.

James är extremt diskret, han går till kyrkan varje söndag och nickar instämmande till prästens ofta homofobiska predikan. Det finns ingen anledning för honom att komma ut, han berättar att det är bättre att vara tyst och hata bögarna som alla andra.

– Tidningarna gör ibland listor över bögar i landet, med, bild, namn och adress. Det har nästan blivit som ett fritidsnöje för en del att hitta och banka sönder oss. Självfallet får man inte döda eller misshandla folk hur som helst i Kenya, men om polisen får höra att det handlar om en mashoga (bög), struntar de mer eller mindre i det.

Bögar är utomjordingar
Folk i Kenya ser sig själva som relativt upplysta kring homosexualitet, och man har ett svar på nästan varje fråga som rör ämnet. James berättar om en gammal skröna där vita missionärer beskylls för att ha gjort de svara männen homosexuella.

– Vi är utomjordingar som landat, vi har inget ursprung på kontinenten och ska därför bort. Det är ni i västvärlden som gjort oss störda med er kultur och tokiga idéer. För mig är västerländska framsteg föda, men för alla andra är det bara provocerande när ni tillåter giftermål och barn till två män.

Vill inte riskera Guds vrede
Listan på myter och fördomar kring bögar i Kenya kan göras lång, exempelvis anser många att ingen föds gay utan det är något man i allra högsta grad väljer. Dessutom är det direkt livshotande att ägna sig åt ett homosexuellt leverne, det sänker livslängden med minst 20 år.

– Det finns två anledningar till varför folk i Kenya är så starkt emot homosexuella. För det första tror man att vi rekryterar barn, alltså att vi går omkring och omvänder dem till bögar så de kan ha sex med oss. Om detta fortsätter kommer hela Kenya till sist att endast bestå av bögar, och landet kommer att självdö. Detta är ju absurt, men den största anledningen har med Sodom och Gomorra att göra.

Barn lär sig att hata bögar
Under söndagarna kan du knappt hitta en plats att stå på i kyrkan, det är en mötesplats dit alla går, även James. Kyrkan pastor är inte bara den andliga ledaren, utan även lärare, rättskipare och nyhetsspridare. Kommer någon ut som bög är en katastrof, och den bibliska berättelsen om städerna Sodom och Gomorra fungerar därför som ett tuktande rättssnöre.

– Gud förstörde städerna med brinnande svavelregn för att folket där ville ha sex med änglarna. Alla i Kenya känner till den historien, generation efter generation lär sig att hata bögar i skolan. Om man accepterar homosexualitet kommer samma öde att lamslå vårt land.

Önskar att han var straight
James önskar att han inte var gay, och han försöker aktivt att bli straight. Varje gång han har sex med en man skäms han och fruktar helvetet. I framtiden planerar han att skaffa sig en kvinna och barn, att vara gay i Kenya funkar helt enkelt just nu. James Achebe heter egentligen något annat, han ville inte gå ut med sitt riktiga namn.

Tidigare artiklar i Gay i Världen:

Gay i Kina – ett förkastat sagoväsen ,
Gay i Ryssland – ett offer att pissa på
Gay i Indonesien – den enda bögen i landet,
Gay i Colombia – homo genom östrogenkyckling