Homoarkivet: Nu kan homosexuella opereras friska

Ett hundratal neurokirurger och psykologer samlades i Köpenhamn i augusti 1970 för en internationell kongress. Där presenterade den tyske professorn F.D Roeder hur han framgångsrikt lyckats bota homosexuella genom kirurgi på hjärnan. Resultaten väckte enorm uppmärksamhet och många inom forskarvärlden såg det som slutet för homosexualitet.

Så opererade man bort homosexualitet
Enligt en artikel från KvP opererade professor Roeder fem vuxna män under kongressen. Patienterna uppgav sig ha upplevt ett ökat självförtroende och initiativförmåga. Enligt professorn skulle ingreppet även göra så att deras homosexualitet försvann.

Genom elstötar började patienten att associera bilder på män med smärta.

Ingreppet gick ut på att man skar bort en liten bit av mellanhjärnan där man trodde att sätet för en människans sexualitet satt. ”Det är den så kallade stereotaktiska operationsmetoderna som möjliggör professorn operationer. Endast några millimeter av hjärnvävnaden behöver förstöras”, står det i artikeln.

Men i Sverige ställde man sig starkt kritiska mot den nya metoden. Bertil Hansson, dåvarande överläkare vid Allmänna sjukhuset i Malmö kommenterar:

– Vi har inte opererat några homosexuella. Tanken att plocka ut dem för operation skrämmer mig. Jag ifrågasätter om de frivilligt vill vara med om ett ingrepp. Homosexualitet är varken sjukt eller abnormt, bara en annan typ av sex, sa Hansson.

Efter elstötar – heterosexuella
I en annan artikel från SVD från 1971 lyder rubriken: Elstötar botade två homosexuella. I den beskriver reportern hur två homosexuella män i 30-årsåldern botats i Bollnäs och numera lever som heterosexuella.

Behandlingen gick ut på att man lät den homosexuella se bilder av män respektive kvinnor. När en bild av en homosexuell man visades fick patienten en kraftig elstöt. När patienten fick se bilder på kvinnor fick han ingen elstöt.

På så vis började patienten att associera bilder på män med smärta och lärde sig att undvika den typen av situationer. Enligt artikeln har metoden varit ytterst framgångsrik, båda männen hade förlovat sig och skulle skaffa barn.

Om du vill dyka ner djupare i Homoarkivet: Första artiklarna med homosexuella, Homosexualitet inte längre en sjukdom, Ingen värnplikt för homosexuella