Västerås var staden där debatter om och erfarenhetsutbyten kring hbtq-aktivism i helgen samlade 120 aktivister från hela landet. Sex konferenser genomfördes parallellt och workshops liksom föreläsningar hölls. På ett hörn kom QX med för att kort lyfta samarbetsmöjligheter vid konferensen som samlade flera av de över 50 arrangörerna av landets Pridefestivaler. På plats fanns även bland annat Riksteatern för att tala samarbeten och frilansjournalisten Annika Hamrud med en föreläsning om de nationella och konservativa hatrörelserna i Sverige.
RFSL, som i år firar 65 år, stod som värd och dess aktivister och lokalavdelningars ordföranden höll konferenser. Hiv och hälsa lyftes i två konferenser och RFSL Newcomers samlades kring asylarbetet.
– Vi är stolta och glada över att ha fått hit så många från hbtq-rörelsen till Västerås. Vi hoppas nu att det har skapat en större synlighet och intresse för hbtq-frågor i Västerås, säger RFSL Västmanlands ordförande Anna Ehlin, som också höll i lördagskvällens fest.
– Det här var en bred satsning för att ge hbtq-aktivister runt om i landet en arena för dela erfarenheter och utrymme för kompetensutveckling. Vi ville ge utrymme att lyfta de olika förutsättningar, initiativ, projekt och verksamheter som finns på olika orter och regioner för att främja och belysa en levande hbtq-rörelse. Det är därför konferensen tog upp vitt skilda verksamheter från både storstadsregioner, glesbygd och småstad, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL.
Vid hiv och hälso-konferenserna kunde man konstatera att Moderaterna som höll stämma i Karlstad i helgen nu ställt sig bakom Öppna Moderaters motion om en översyn av smittskyddslagen. Med det, konstaterar RFSL, finns en bred majoritet i riksdagen för denna översyn.
– Den nya kunskapen vi nu har om överföringsrisker, bör bidra till en förändring av den gällande smittskyddslagstiftningens utformning från 2004. RFSL har i ett flertal år arbetat för en översyn av lagen och att den så kallade informationsplikten för personer som lever med hiv måste avskaffas. Ett av skälen är det faktum att de som lever med hiv i Sverige, och som vet om sin status i princip inte kan överföra viruset till någon annan. Förhållningsreglerna svarar inte till verkligheten, säger Christian Antoni Möllerop efter Moderaternas beslut och han säger vidare att det nu inte finns någon ”ursäkt längre för att inte tillsätta en utredning och att förändring kan ske snabbt.”