Budskapet använd kondom vid anala samlag och undvik sperma i munnen är fortfarande det budskap som bäst beskriver hur vi alla kan förhindra att föra hiv-viruset vidare. Det budskapet hade vi tidigare och även nu fortsättningsvis efter det att en schweizisk studie presenterats på området tidigare i år.
Studien visar att hiv positiva som står under effektiv behandling, har en hög följsamhet och följs upp av en behandlande läkare och som visat på omätbara virusmängder under minst sex månader samt inte har någon annan sti, har en mycket låg eller obefintlig smittsamhet.

Med anledning av detta ställer Walter Heidkampf, här på qx.se, frågan varför studien inte har lyfts fram eller debatterats.
Vi kan försäkra Walter att studien har legat till grund för många diskussioner om förändrade rekommendationer. Studiens slutsatser stämmer nämligen då hiv- positiva som följer de kriterier studien pekar på har en mycket låg eller obefintlig smittsamhet, i de flesta fall. Vad studien inte påtalar är att hiv-positiva som visar upp alla dessa kriterier samtidigt med jämna mellanrum kan få en kraftig ökning av virusmängden i blodet.
Detta faktum kan inte dagens läkarkår förklara och dessa toppar uppstår utan någon som helst förvarning. När dessa tillfälliga toppar inträffar, hur stor mängden virus blir och hur långvarig denna topp är, går således inte att förutsäga.

Utifrån både studien och den kunskap vi har anser vi inte att det oskyddade anala samlaget är att betrakta som säkrare sex. Ena dagen kan risken vara obefintlig att smitta överförs, men nästa dag är situationen en helt annan.
Därför menar vi på att budskapet, använd kondom vid anala samlag och undvik sperma i munnen, fortfarande är det budskap som vi skall hålla fast vid. De viktiga och centrala i studien som vi ser det är den påtalar vikten av testning.

Vi ser nu en ökning av nysmitta i gruppen män som har sex med män på ett sätt som vi aldrig har sett tidigare. Kanske kan den här studien vara ett led i att få en diskussion och debatt i frågan igen. Människors rätt till ett bra och välfungerade sexliv är odiskutabel oavsett vilken hiv status man har.

Frågor kring hiv omgärdas oftast av en tystnad idag, en tystnad som vi tillsammans måste bryta. Men denna tystnad ska inte brytas av falska förhoppningar eller förespeglingar om riskminimering genom en övertro på nya rön, som inte tagit hänsyn till alla aspekter. Därför står vi kvar vid våra tidigare rekommendationer.


Walter Heidkampfs debattartikel
Att tiga är att samtycka…