Ett uttalande från The Swiss Federal Commission for HIV/AIDS för några månader sedan gör gällande att personer med hiv under vissa omständigheter omöjligen kan vara smittsamma. Förutsättningarna för det är om…
1.man står på en effektiv behandling och har en mycket hög följsamhet och att hiv-behandlingen regelbundet följs av behandlande läkare.
2.virusmängden varit omätbar (mindre än 40 kopior/ml blod) under minst sex månader.
3.man inte har någon annan STI (könssjukdom).

I Sverige har knappast någon diskussion förts kring uttalandet, åtminstone inte i media. Och från hiv-preventörer och hiv-organisationer har det varit märkvärdigt tyst. Däremot har en viss debatt förekommit på hivklubbarna här på qruiser.
Det schweiziska uttalandet är egentligen ingen nyhet i sig. Det nya är, att det som vi länge misstänkt, nu uttalas för första gången av välrenommerade läkare och experter med gedigen kunskap och erfarenhet.

Intressant är hur man ska tolka den närmast totala tystnaden i Sverige kring denna schweiziska sammanställning av kliniska prövningar, akademiska papper och andra bevis. Ska vi utgå ifrån att att tystnaden är ett samtycke? Eller är det ett sätt att försöka hindra svårhanterlig information från att nå målgruppen homo- och bisexuella män? Är man rädd för att dels det kondomlösa knullandet ska få fria tyglar, dels att bögarna ska ta sig friheten att själv välja sina säkrare sex strategier utifrån denna sammanställning av fakta?

Är det så att oskyddade anala samlag mellan en hivpositiv kille och en hivnegativ kille kan betraktas som säkrare sex nu? Eftersom jag inga svar fått, tar jag mig rättten att förmedla mina egna funderingar.

Nä, det är måhända ännu för tidigt att använda sig av det här uttalandet som en förevändning för att slänga kondomen, men för mig som hivpositiv är det lugnande och en booster för en bättre sexuell hälsa att äntligen få detta om låg eller ingen smittsamhet svart på vitt.

Den schweisiska sammanställning sätter fingret på hur en effektiv hivbehandling kan förbättra den sexuella hälsan, både för den hivpositive och dennes sexpartners. I dag kan vi säga att hivpositiva personer som inte tar behandling och har mätbara virusmängder är mera smittsamma än sina kompisar som har en effektiv behandling med omätbara virusmängder. Men vi kan fortfarande inte med exakthet påstå att man omöjligen kan överföra hiv. Eller kan vi det?

Det finns i dag goda skäl till att uppmuntra sexuellt aktiva hivpositiva bögar att starta behandling. Men är det bra att lägga ytterligare ansvar på en redan utsatt grupp? Har man hiv, eller för den delen är hivnegativ, kan den schweiziska sammanställningen kännas lugnande och ytterligare minska oron för överföring hiv om kondomen glider av, spricker eller helt enkelt uteblivit.

Har man hiv och inte står på behandling, är det ännu viktigare att använda kondom vid anala samlag. Är man hivnegativ är det väsentligt att ta ansvar för sin sexuella hälsa och förlita sig på kondom som en möjlighet till sex med hivpositiva sexpartner och som ett skydd mot hiv.

För personer som lever i förhållanden där den ene är hivnegativ öppnas nya möjligheter för förhandlad säkerhet och kondomanvändning. Nu kan man börja basera sina säkrae sex strategier kring behandlingsföljsamhet, regelbundna virusmängd kontroller, och STI kontroller.

Den svenska hivpreventionen bör lägga mer kraft på att förebygga STI generellt i målgruppen män som har sex med män. STI medverkar otivelaktigt till att öka överföringen av hiv. Lägg en större ansträngning och satsning på hivpositiva bögar, där vi ser mer syfilis och LGV (klamydialiknande infektion) än bland bögar generellt.
Har man hiv och inte gjort en grundlig STI-undersökning under den senaste 6 månadersperioden, är ett gott råd att göra det.

Att minska STI och hiv i målgruppen män som har sex med män som helhet måste vara en prioriterad fråga. Det innebär att beslutsfattare behöver öppna plånboken, se över bidragsfördelningen och ge ökade resurser till Venhälsan Södersjukhuset (en specialmottagning för män som har sex med män) så att man kan stärka öppethållande, rådgivning och testning. Och underskatta inte Posithiva Gruppen – en stödförening för hivpositiva bögar! Ökade resurser för ett strukturerat och långsiktigt arbete med psykiskt och sexuellt välbefinnande som målsättning, borgar för en reducering av hiv och andra STI.
Det schweiziska dokumentet kan vara tecknet på att kondomen kommer att föra en alltmer tynande tillvaro i vår kapprustning mot hiv.

Åsikterna är artikelförfattarens egna och varken RFSLs eller Helseutvalgets.
Uttalandet från den schweiziska myndigheten finns att läsa på
Aidsmap.com