Efter Danas uppträdande under Eurovisions andra semifinal lät det såhär från SVT:s kommentatorsbås:
Edward af Sillén: Melodi nummer 12 ”Ding dong” och nu undrar kanske många om Dana själv har sin Ding dong kvar, men nej det har hon inte.
Hélène Benno: Nej, men förra gången 98 då var den med.
Följt av kommentatorernas fniss.

Ett lågt sexskämt kan tyckas men det är mycket mer än så. Varje år försöker runt 27% av transpersoner mellan 16 och 29 år att ta sina liv. (enligt statens folkhälsoinstitut) Många transpersoner lever i ständig rädsla för kränkningar, våld och glåpord. Vi har i Sverige helt orimliga statsliga krav på sterilisering av transsexuella för att få genomföra en könskorrigering.

Jag förstår att kommentatorerna har ett uppdrag att vara roliga och skämta lite, men på vems bekostnad sker detta? Och vad händer när skämt om transpersoner sprids av SVT på bästa sändningstid? Man måste vara väldigt naiv för att inte se sambanden med statistiken ovan.

När jag kontakter SVT meddelar den ansvarige utgivare för programmet Thomas Hall att han ser skämtet som en ‘ordvits’ och backar upp sina kommentatorer. Jag blir lite senare uppringd av en oförstående Edward af Sillén som undrar varför jag reagerar så starkt.

När jag påpekade att han minimaliserade tävlingens enda transperson till hennes genitalier, får jag veta att jag ska lugna ner mig. Och när jag påpekar att han inte kommenterade någon annan artists könsorgan så får jag till svar att det ju inte fanns någon annan transsexuell deltagare. Och det är precis det som är poängen.
Varför är det ok att göra sig rolig på det här plumpa sättet över en ens persons könsbyte? Om man en gång i tiden har gjort en könskorrigering måste man då hela tiden räkna med att detta närsomhelst kan tas upp till allmänt nöje? Och att vilka genitalier man har (haft) är en allmän information som tittare av SVT har rätt att bli upplysta om?

Att vara kommentator på SVT borde innebär skyldigheter inte bara rättigheter. Jag hade förvänta mig mer av SVT vars program skall präglas av principen om alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet. Det är upprörande att SVT legitimerar detta transförakt!