1998 för 21 år sedan var det Europride i Stockholm. I ett av tälten gavs möjlighet till pilkastning. På piltavlan satt en bild av kristdemokraternas partiledare Alf Svensson. Så självklart var det att KD som riksdagens då fjärde största parti inte var på plats och så självklart var det att den svenska kristdemokratin var en av den svenska gayrörelsens tydligaste fiender. Ingen som var öppet homosexuell i Sverige var samtidigt öppen kristdemokrat. Det var helt enkelt inte möjligt att tänka sig. KD var ett farligt parti.

Men något hände – Alf Svensson slutade efter 31 år som partiledare och ett nytt, mer uppdaterat KD blev del av alliansen och började förändras.

Företrädare för partiet kom ut som homosexuella, öppna kristdemokrater bildades och med Ebba Busch Thor blev partiet delaktiga i en liberal inställning om att mänskliga rättigheter även omfattar hbt-personer. KD och deras ungdomsförbund hade egen sektion i pridetåg runtom i landet och partiet framstod som ett alternativ för borgerliga homosexuella.

Visst var en och annan abortmotståndare och motståndare till kvinnliga präster och samkönade äktenskap (läs Tuve Skånberg) kvar i partiet men de hade inga framträdande roller och känslan var att de var på väg ut.

Det diskuterades i hbt-sammanhang om det verkligen var positivt att Ebba Busch Thor gick i Prideparaden men de flesta i rörelsen kom fram till att vi inte har råd att inte förlåta tidigare synder. Att våga ändra ståndpunkt är något positivt.

Och så läser vi att KD:s 2:e vice partiledare Lars Adaktusson deltagit i en konferens arrangerad av ”Political Network for Values” i Colombias huvudstad Bogotá nu i april 2019.

Detta nätverk samlar högerkristna grupperingar och opinionsbildare för att påverka i frågor som abort och homosexuellas situation till nackdel för homosexuella och abortförespråkare

Där Sverige och landets inställning till hbt-personer problematiseras. Sverige rödmarkeras bland annat för vår positiva lagstiftning med könsneutrala äktenskap och rätten till IVF.

Vi som undertecknar den här texten kommer från olika borgerliga och liberala sammanhang i svenska hbt-rörelsen. Vi vill höra från Ebba Busch Thor att KD som parti tar avstånd från hbt-fientlighet och Lars Adaktussons medverkan på konferensen. Vi vill se KD som en möjlig del av en kommande alliansregering senast 2022 . Vi kommer aldrig att acceptera pilkastning på en av KD:s partiledare i ett Pridesammanhang igen. Men vi kommer inte att stillatigande se på när KD skadar hbt-rörelsens framgångar i Sverige.