I opinionsmätningarna ser det ut som att ungefär tredjedel av er röstberättigade som tänkt rösta i EU-valet kommer rösta på de konservativa, nationalistiska och rasistiska partierna. Det gör mig mycket bekymrad. Det är nämligen inte dessa partier som driver politik för att säkerställa att allas mänskliga rättigheter ska respekteras och tillgodoses. De driver snarare politik för att montera ner våra rättigheter och de börjar nedmonteringen för kvinnor och minoriteter.

I Lund vankas Lundapride nu till helgen. Där kommer regnbågsflaggorna vaja, samkönade och icke binära par kysses och kanske rent av gifter sig i Svenska Kyrkan i Lunds drop in vigsel. Vi firar vår frihet att vara de vi är och den trygghet vi uppnått och att vi kan, får och lever i kärlekens tecken. Med det sagt finns mycket kvar att göra. När jag tog initiativet till Lunds första Pridefestival 2014 var det som reaktion på att Ryssland införde en lag om antigaypropaganda och för att Uganda införde livstidsfängelse/dödsstraff på att vara homosexuell. Mordhoten dröjde inte på sig så länge här heller. Många av oss feminister och HBTQ+ personer får veta hur vi ska dö, nazisterna drar sig inte för att berätta det för oss eller skriva om oss på deras hatiska sajter. Så mycket är fel i vår omvärld och i vår direkta närhet men i ilskan och sorgen över att människor som mig behöver leva i skräck finns en stark solidaritet. Under Lunds första Pride samlade vi in pengar för att finansiera så kallade ”safe houses” i Uganda så att de HBTQ+ personer med störst och akut hotbild kunde gå under jorden och gömma sig för samhällets jakt efter dem. För Pride-initiativet fick jag tillsammans med andra Pridearrangörer QX hederspris på gaygalan 2015. Nu samlar Lundapride tusentals och jag går givetvis med i paraden på lördag.

Världen är orättvis men de orättvisorna går att bekämpa. Därför kandiderar jag till EU-parlamentet, för att jag vet att EU kan vara en människorättsunion och en global megafon för allas mänskliga rättigheter. Om viljan finns. Den viljan finns hos Feministiskt Initiativ, det menar även RFSL som granskat hur partierna röstat senaste mandatperioden och partiernas politik inför nästa mandatperiod i EU-parlamentet. Feministiskt Initiativ har röstat 100% rätt enligt RFSL, för HBTQ+ personer i EU, och matchar RFSL:s åsikter inför nästa mandatperiod med 100 %. Inte konstigt då en antirasistisk feministisk politik där vi angriper och bekämpar all form av diskriminering utgör grunden för vår politik.

Vi kommer att jobba för att alla EU-länder ska erkänna och tillåta samkönade äktenskap så att alla kan röra sig fritt inom EU. Vi kommer arbeta aktivt för att människor som flyr ska få en rättssäker prövning av asyl och kunna fly via säkra vägar till EU så att en inte blir beroende av människosmugglare. Inga fler ska nekas asyl och tvångsdeporteras för att hotet utifrån ens sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck inte tas på det allvar det kräver. Vi i Fi kommer inte glömma vad som händer i Tjetjenien. Aldrig ska vi tillåta koncentrationsläger någonsin igen i världen. EU ska reagera kraftfullt och direkt på förföljelse, tortyr och mord. Vi vill också att alla ska kunna ändra sitt juridiska kön inom EU och vi vill ha en gemensam lagstiftning för hela EU där homofobisk och transfobisk hets ska ses som hatbrott.

Feministiskt Initiativ har politik med kärleken som drivkraft, hatet är vår motpol. Därför är det inte konstigt att vi rankas som partiet med bäst HBTQ+ politik och de rasistiska och konservativa partierna räknas som de med sämst politik för HBTQ+ personer. De röstar mot oss HBTQ+ personer, vi i Fi röstar för oss och driver aktivt på för att EU ska bli mycket bättre. Det ska vara säkert och tryggt för oss överallt.

Rösta för kärlek, mänskliga rättigheter, antidiskriminering och allas lika värde den 26 maj.