Snart har det gått ett år sen det uppmärksammades att en tredjedel av Polens kommuner förklarats vara HBT-fria zooner. Att öppet vara HBTQ-person, gå i prideparader och flagga med regnbågsflaggan har president Andrej Duda kallat för “HBTQ-ideologi”, något han anser vara farligare än kommunism. Sedan dess har Dudas HBTQ-fientliga agenda fortsatt med flera inskränkningar och uttalanden.

Just nu står tre kvinnor i Polen inför rätten och riskerar upp till två års fängelse. Deras brott är att de har porträtterat jungfru Maria med en regnbågsgloria. Konstverket av jungfru Maria gjordes i protest mot ett homofobiskt verk, där synder såsom hat och avundsjuka listats tillsammans med HBT och genus. Brottet som de tre kvinnorna påstås ha begått är att såra de troende som tagit illa upp av konstverket.

Det går lätt att mäta en stats respekt för mänskliga rättigheter genom att se till hur HBTQ-personer behandlas. Alla människors lika värde och rätt gäller oss alla. En attack på personers mänskliga rättigheter är en attack på hela det demokratiska samhället.

Detta fall av hot mot mänskliga rättigheter sticker ut: även den konstnärliga friheten är hotad. I vårt demokratiska och fria samhälle finns det inte plats för denna typ av förtryck. Att måla en regnbåge kan aldrig och ska aldrig vara brottsligt i ett demokratiskt samhälle. Men de extremt högerkonservativa och nationalistiska partierna har inte en tradition av att stå upp för det demokratiska samhället, varken i Europa eller i Sverige.

När Europaparlamentet röstade för att fördöma de HBT-fria zoonerna ville inte Sverigedemokraterna delta. Istället har de högerkonservativa partierna infört regler som förhindrar kommuner att hissa regnbågsflaggan. Gång på gång försöker Sverigedemokraterna tysta och avdramatisera denna fråga genom att kalla deras förslag för en “neutral flaggpolicy”. Just på grund av det som händer i vårt grannland så är det viktigt att låta regnbågsflaggan vaja högt. Gärna i Sölvesborg som har Polen på andra sidan vattnet, till stöd för alla de HBTQ-personer i Polen. Så till de högerkonservativa som styr kommuner vilka ändrat flaggpolicy, ändra tillbaka, det skulle betyda mycket. Men det säger också en del att inte säga något när våra grannars mänskliga rättigheter tystas.

Attackerna mot mänskliga rättigheter sker nu och det sker i det öppna.

Mänskliga rättigheter måste skyddas. Alla människor ska ha rätt att leva sitt liv och behandlas lika, oavsett ursprung, sexualitet, kön och andra grunder. Det börjar oftast med ord som i början inte kan verka så farliga men snart så förskjuts gränser och följs upp av inskränkande lagar. Nu ser vi fler rättigheter hotas och vi vet inte vilka rättigheter som Duda kommer försöka begränsa härnäst. Det vi vet är att gränsen för vad vi kan acceptera är passerad för länge sen. Det är nu vårt gemensamma ansvar att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Emelie Stark och Anders Österberg