Folkpartisterna Linda Nordlund och Erik Scheller skriver den 6/11 i QX att de vill införa en EU-polis med uppgift att bl a skydda Prideparader runt om i Europa.

Nordlund och Scheller belyser bristen på hbtq-rättigheter i EU:s nya demokratier. Dock är det inte bara i de nya demokratierna som det brister i respekt för de mänskliga rättigheterna. I världens kanske äldsta demokrati, Grekland, håller EU-samarbetet på att totalt splittra landet. En skuldkris, pådriven av EU, har skapat stor social oro med arbetslöshet och allmän misär. I Grekland har nazister valts in i parlamentet. En nationalistisk präriebrand håller på att sprida sig över hela kontinenten till följd av unionens kris.

Att vilja skydda Prideparader är inte bara hedervärt utan närmast ett krav för att ett land ska kunna kallas en rättsstat värd namnet, men införandet av en EU-polis kommer endast att spä på motsättningarna inom Europa. Detta kommer att stärka de högerextrema krafterna. Att trycka ned mer obligatorisk gemenskap i halsen på våra Europeiska bröder och systrar är ett säkert sätt att underblåsa motsättningarna.

Vem är det som EU-polisen ska svara till? Idag styrs unionen av kommissionen, en institution som består av 30 000 icke-folkvalda tjänstemän. Det går inte att utkräva ansvar av dem, eftersom de är inte valda. I flera år i rad har den svenska regeringen nekat kommissionen ansvarsfrihet för att man har funnit för många oegentligheter med EU:s budget. Pengar försvinner spårlöst. Att dessutom ge denna institution våldsmakt vore närmast förödande när de inte ens kan hålla ordning på pengarna.

I tider av ständigt nya avslöjanden om att länder inom och utanför Europa spionerar på allt och alla är de institutionella hoten de verkliga problemen att ta tag i. Att bygga upp en gigantisk övervakningsapparat samtidigt som högerextremismen marscherar fram är att leka med elden.

Just nu finns det ingen lösning i sikte ut ur finanskrisen. Därför kan vi nog dessvärre räkna med att allt fler parlamentariska platser runt om i EU kommer att erhållas av människor med unkna reaktionära idéer. Det strategiskt riktiga är därför att frånta myndigheter och stater deras övervakningsverktyg.

Vi unga pirater tror att det bästa vi kan göra för Europas hbtq-aktivister är att se till att EU-projektet tar några steg tillbaka, för att undvika att spä den redan högerextrema rörelsen. Att införa en EU-polis är ett steg i motsatt riktning. Om man vill bygga ett Europas Förenta Stater är en EU-polis ett naturligt nästa steg, vilket vi menar är helt fel. Vidare måste vi påbörja nedmontering av det enorma övervakningskomplexet Europa just nu bygger upp.

Alla hbtq-vänner bör därför bekämpa all form av överstatlighet och uppbyggnad av övervakningsverktyg, annars riskerar vi att både underblåsa extremismen samtidigt som vi ger dem horribla verktyg till att genomföra sin politik.

Läs debattartikeln ”Låt EU-polis skydda Prideparader ”