När islamister i Irak under sommaren protesterade mot att koraner har bränts i Sverige var det inte ”bara” den svenska ambassaden som attackerades. För demonstranterna och deras religiösa ledare var brännandet av regnbågsflaggan en viktig ritual. Vid flera vredgade protester världen över mot brännandet av Koranen har just regnbågsflaggan, ofta tillsammans med USAs, Israels och i dessa fall den svenska och danska flaggan, bränts.

Propagandabilden om Sverige som sprids bland dessa religiösa kretsar har handlat om att muslimska barn tvångsomhändertas för att placeras hos homosexuella eller tvingas bli kristna och inte minst lögnen om att Sverige och västvärlden tillåter sexuella övergrepp på barn och att samkönad kärlek är detsamma som pedofili.

I september rapporterade media om hur ännu en medveten lögn spreds i och utanför Sverige. Den digitala tidningen Alkompis berättar att på arabiskspråkiga TikTok-sidor och diskussionsforum i Sverige och Europa har ”Boken om att knulla”, med illustrationer på två killar, hängts ut och regnbågsflaggans budskap om inkludering och mångfald uppfattats som sexual-undervisning. Boken som riktar sig till unga med intellektuella funktionsnedsättningar påstods i propagandan vara instruktionsböcker för förskolebarn.

Dessa exempel är knappast unika för just muslimska fundamentalister. Exakt samma propaganda mot hbtqi+personer sprids av ryska myndigheter, understöds av ungerska regeringen och är centrala i kristna amerikanska fundamentalisters mångåriga arbete mot hbtq-rättigheter som i flera länder har fått direkt dödliga konsekvenser.
I september samlades en kombination av olika religiösa fundamentalister, konservativa, konspirations- och anti-vaccin-grupper i flera kanadensiska städer vid demonstrationer som de kallade ”1million4children”. Någon miljon blev de inte och på flera platser var motdemonstranterna fler än de som protesterade med udden riktad mot att inkludera unga transpersoner i Kanadas skolor.

Hur skolor hanterar unga och barns frågor om kroppar och sexualitet är även fokus för ett nytt ”medborgarinitiativ” i Sverige som menar att allt från WHO, skolmyndigheter i Europa och såklart hatobjektet RFSU av någon outgrundlig anledning vill ”sexualisera” små barn. Grupperingar och idéer som känns igen från de smisk på fingrarna-”pedagoger” som gick i taket redan i sexualundervisningens, idag kallad ”sexualitet, samtycke och relationer”, tidiga år. De som hellre ser fler tonårsgraviditeter och spridning av könssjukdomar än att man talar om kroppen, kärlek, sexualitet, ”stopp min kropp” och diskuterar digitala och mediala skildringar av sex.

Tiderna har förändrats och radikalt konservativa krafter, politiska och religiösa, samlas nu för att återinföra tystnadskultur, frånta barn och unga kunskap om kroppen, samtycke, rättigheter och gränsdragning.

Den alltmer aggressiva spridningen av skrämsel för och direkta lögner om homo-bisexuella och transpersoner börjar bli problematisk på allvar även här.
I Eslöv attackerade nu i september några ungdomar enskilda personer som gick med regnbågsflaggor i samband med Pridefirandet. En restaurang utsattes för fysiskt hot eftersom det samlats Pridefirare hos dem. Så allvarliga hot att de tvingades låsa dörrarna. Enligt de som var med så hade ungdomarna framfört grova lögnerna om att Pride försvarar sexuella övergrepp på barn.

I september blev även Pridefirandet i Vimmerby angripet av någon eller några som ansåg sig ha rätt att förstöra genom att stjäla regnbågsflaggor. Detta utspelades under Pridefirandet i flera mindre städer i Kalmar Län. Ett län där Sverigedemokraterna för ett år sedan inledde sin lögnkampanj mot att dragqueens läser sagor för barn. En kampanj som lett till hot mot enskilda artister och bibliotek framförallt i södra Sverige.

Svenska myndigheter försöker agera för att motverka de lögner som sprids om landet både här hemma och internationellt. I det arbetet är det avgörande att korrekt information om hbtqi+personer ingår. Fakta och kunskapsspridning som når olika språkgrupper kan motverka de lögner som nu sprids och som direkt hotar hbtqi+personer. I det arbetet behöver även regnbågsrörelsen ta en aktiv roll och ges ekonomiska möjligheter för att kommunicera på minoritetsspråken och via minoritetsmedierna.