Israel anses vara Mellanösterns mest hbtqi-vänliga land med progressiva lagar i jämförelse med sina grannländer. Förra året gick det uppemot 100 000 personer i Pridetåget i Tel Aviv och Israel har tagit stora kliv för att stärka hbtqi-personers rättigheter. Den långa konflikt mellan Israel och Palestina har av många inom borgerligheten i Sverige och andra länder refererats till som ett krig om värderingar, om det västliga samhället mot det islamistiska. Israel begår fruktansvärda krigsbrott och när det varje dag dör oskyldiga är det smaklöst att använda hbtqi-kampen och ”västliga” värderingar i syfte att rättfärdiga Israels brott mot den internationella humanitära rätten.

Hamas är en grym och i grunden fascistisk organisation som sprider skräck och terror och deras terrorattacker mot Israel ska fördömas med all tydlighet. Attacken mot civila israeler kan aldrig förminskas eller ursäktas. Det är dessa tyranner som folket i Gaza tvingats ha som härskare. Islamistiska Hamas styr Gaza med järnhand och har infört sharialagar som befolkningen tvingas lyda efter. Israel har belägrat staden vilket inte ger befolkningen något annat val än att stanna kvar och hoppas på att bomberna inte faller på deras hem. Kriget har gått bortom all mänsklig reson när ett sjukhus sprängdes i luften dit många hade sökt sig för skydd. Återigen är det folket i Gaza som får lida när extrema krafter utkämpar sina krig.

Det är en långdragen konflikt som bara har förlorare. Flertalet människorättsorganisationer i Israel har länge vittnat om brott mot de mänskliga rättigheterna utförda av den israeliska militären mot palestinier. På Västbanken har många palestinier vittnat om ett korrumperat politiskt system som inte tjänar det palestinska folkets intressen. Det är en oerhörd situation som inte behöver fler aktörer som polariserar ytterligare, att försöka förenkla komplexiteten i frågan om att det handlar om västliga mot islamistiska värderingar visar på okunskap kring konflikten. När SD-regeringen senare väljer att frysa all utvecklingsbiståndet till Palestina som går till exempelvis organisationer som jobbar med hbtqi-personers rättigheter och demokrati faller argumentet platt.

Hbtqi-personer lider i Gaza, Israel och Västbanken. I Gaza är det fruktansvärt att vara hbtqi-person när Hamas i praktiken infört Sharialagar som innebär att homosexualitet är olagligt och kan leda till tio års fängelse. På Västbanken vittnar många hbtqi-personer om våld, diskriminering, hot och hat som gör att det i praktiken är omöjligt att leva som öppet hbtqi-person, något som bl.a organisationen Al Qaws arbetat med. Israel har landets mest högerextrema regering någonsin med en finansminister som uttrycker att han är stolt homofob.

Det är farligt att blanda ihop kampen för hbtqi-personers rättigheter och demokrati med det som sker i Israel och Palestina nu. Ingenting kan rättfärdiga Hamas terrorattack mot Israel och ingenting kan rättfärdiga Israels brott mot den internationella humanitära rätten (krigets lagar). Världen är i desperat behov av en humanitär stormakt som inte tar ställning för något annat än människoliv, mänskliga rättigheter, folkrätten, internationellt erkända gränser och fred men istället väljer den svenska regeringen att helt abdikera och gör Sverige till en irrelevant röst i världen.

Ska vi lyckas skapa en värld där alla kan leva fria och öppna liv i fredliga och trygga samhällen kräver det politiskt ledarskap som inte tar någon annans sida än freden och mänskligheten. Och som fördömer dödandet av oskyldiga barn, oberoende av vem som utfört de fruktansvärda dåden.
Det är sorgligt att bevittna den svenska regeringens agerande och borgerlighetens iver att polarisera ytterligare istället för deeskalera läget.