För två veckor sedan hade Centralskolan i Pajala en temadag, varpå temat var HBTQ frågor. Vi fick nys om detta genom ett inslag på SVT Nordnytt. Det var inte temadagen som fick oss att bli arga och förbannade utan det faktum att föräldrar vägrat låta sina barn att gå till skolan då det bryter mot deras religiösa vanföreställningar. Det är flera laestadianska familjer som gått ihop och vägrat låta sina barn att gå till skolan för citat ”att barnen inte ska behöva tvivla på det som de hör hemma, i bönehusen och kyrkorna.”

Vad är det här för uppfostran? Vi är så ursinnigt förbannade och ledsna å barnens vägnar, för att de har så inskränkta föräldrar som inte låter barnen gå i skolan. Varför ska det vara så svårt att förstå att det är kärleken som spelar roll, inte vilket kön personen/personerna i fråga har. Vad tror föräldrarna ska hända om barnen går på en HBTQ föreläsning och får kunskap i frågorna? Vad händer om deras barn är och ”kommer ut” som HBTQ personer?

Vi beklagar och är djupt ledsna för vilka inskränkta föräldrar dessa barn tillsynes har. Vi trodde att vi kommit längre än så här men vi har uppenbarligen haft för höga tankar om mänskligheten. Detta visar ju dock återigen på att vi inte lever i ett fritt land där du har rätt att älska den/de du vill utan att riskera att bli ifrågasatt, kränkt och häcklad för detta.
Året är 2014…
Vi skäms!