I debatten om förslaget tog jag upp vikten av könsneutral föräldrapresumtion och att Miljöpartiet vill se en könsneutral familjelagstiftning. Det är en självklarhet, och något vi drivit länge. Som regeringsparti är skillnaden att vi nu kommer kunna genomföra de förbättringarna som bland annat Folkpartiet misslyckades att göra under sin tid vid regeringsmakten.

Regeringen vill stärka lesbiska pars rättigheter till att bli lika rättigheter, och det är första gången vi har en regering som tydligt vill detta. Att motioner röstas ner i riksdagen är en formalitet som handlar om att det skulle bli märkligt att rösta för ett förslag som ska uppmana regeringen att göra något som den redan avser att utreda. Beredning av frågorna från utredningen pågår dessutom redan i Justitiedepartementet. Men kopplingar behöver också göras till andra förberedelser till lagstiftning som redan pågår när det gäller assisterad befruktning och föräldraskap.

Miljöpartiet är och kommer alltid ligga i framkant för HBTQ-personer rättigheter, inom ramen för vår medverkan i regeringen tar vi det arbetet in i ett nytt skede för att göra verklig skillnad. I det arbetet hoppas vi att Robert Hannah och Folkpartiet vill stödja oss. För det är tillsammans som vi kan göra skillnad.



Robert Hannah på QX Debatt: Regeringen sviker lesbiska pars rätt till lika rättigheter