QX.se Ledare

På 80- och 90-talen var det de skandinaviska samhällena som gick i bräschen kring reglering av samkönad samlevnad. Sverige hade redan på 80-talet infört en sambolag som likställde, om än genom en särlagstiftning, hetero- och homosexuell parbildning innan äktenskapet. Danmark kom först med den lovvärda särlagstiftningen som Partnerskap innebär. Tätt på Danmark följde Norge och sedan Sverige och idag har alla Nordiska länder partnertskapslagar.
Efter att vi i Sverige i alla sammanhang förutom kyrklig vigsel likställt äktenskap och partnerskap så tillsattes i våras en utredning där frågan om könsneutral vigsel skall belysas. Den 30 mars 2007 skall utredningen läggas fram.
Man undrar vad de skall syssla med i två års tid?
Den enda logiska följden av att det svenska samhället valt att i praktiken säga att homo- och heterosexuell samlevnad är likvärdig är att också smälta samman de två lagstiftningarna. Detta konstaterande kan tas med ett enkelt riksdagsbeslut.
Nu i elfte timmen verkar det dock vara krafter som vill hålla tillbaks och kanske till och med stanna upp en självklar konsekvensförändring.
Medan danska socialdemokratins nye ordförande Helle Thorning-Schmidt i QX dk tydligt klargör att om hon kommer till makten så skall all särlagstiftning och diskriminerande lagstiftning ändras, så har hennes svenske kollega Göran Persson legat obehagligt lågt.
Göran Persson har istället valt att sjunga ”O Store Gud” med Norges statsminister, tillika kristdemokrat och pastor, Kjell Magne Bondevik. Homofrågor överlåter Persson till sina statsråd.
Man kan inte låta bli att närmast konspiratoriskt ana att just den nyfrälste Göran Persson har ett finger med i spelet när det gäller det något kufiska beslutet att utreda frågan om könsneutralt äktenskap i två år. Hans tystnad vittnar om att hans tro knappast går i takt med den svenska kristenhetens majoritet, utan snarare kan antas vara inspirerad av en mer bokstavstroende inriktning med teokratiska ambitioner.
I Sverige har kyrka och stat skiljts åt. Att införa ett könsneutralt äktenskap är därmed inget reellt problem om nu staten verkligen menar allvar med att vara sekulär. Den enda verkliga stötestenen handlar om att vi i Sverige har kvar vigselrätten för religiösa samfund. Då flera av dessa inte accepterar samkönade relationer, vilka för det sekulära samhället är helt oproblematiska, så borde en förhandlingsrunda omedelbart genomföras där stat och religiösa samfund kommer överens om hur man på ett enkelt och värdigt sätt tar bort deras vigselrätt och eventuellt hittar ett system för att ersätta ekonomiskt bortfall. Så kan samfunden sedan välsigna de par de så önskar välsigna.
Och så genomförs den enkla omröstningen i riksdagen där beslut om ett könsneutralt äktenskap antas.
Frågan om könsneutralt äktenskap handlar inte primärt, som några vill hävda, om synen på familjen. Det är istället en av de eftersläpande skilsmässotvisterna mellan stat och kyrka. Skall Sverige vara en sekulär stat bör de två partnerna besluta sig för att verkligen genomföra sin separation fullt ut och låta varandra gå vidare i livet.
Vad som nu skett, genom valet att dra frågan i långbänk, är att Persson har öppnat för att de svenska kristdemokraterna skall smutsa ner valrörelsen med en antihomosexuell valkampanj. Vid KDs riksting förra helgen lades just denna strategi fast. Vi kan räkna med att antihomosexuell retorik kommer kläs i ”respektabel” politisk klädesdräkt. Vi bör lyssna väldigt uppmärksamt på hur kristdemokraterna väljer att attackera vår kärlek. De kommer göra allt de kan för att fiska i samma grumliga vatten som sverigedemokrater och nationaldemokrater gör, allt för att knipa några extra riksdagsplatser bland en förmodat homohatande befolkning.
Nederländerna, Belgien, Spanien och Kanada har infört könsneutralt äktenskap. De två senare trots hårt motstånd från den religiösa högern. I Norge hoppas landets homofiler på att höstens val skall få bort pastor Bondevik så att man skyndsamt kan återta en homovänlig politik i landet. I Danmark får vi vänta till nästa val för att få en chans att bryta Dansk Folkepartis destruktiva inflytande över landets politik.
Med lite politisk smarthet och mod kan regeringen enkelt fixa till sin generande miss med en helt onödig långbänksutredning så att det könsneutrala äktenskapet kan införas innan nästa års val.
Och ”pastor” Persson bör ta sig en rejäl funderare på sina olika hattar. O Store Gud i alla ära, men kanske du även borde sjunga Internationalen och strofen: ”I höjden räddarn vi ej hälsa, ej gudar, furstar stå oss bi, nej, själva vilja vi oss frälsa, och samfälld skall vår räddning bli. För att kräva ut det stulna, bröder, och för att slita andens band, vi smida medan järnet glöder,
med senig arm och kraftig hand.

Publicerad: 2005-07-03 14:26:17