QX.se Ledare

Två sätt att se på det könsneutrala äktenskapet som är oförenliga då de religiösa skrifterna av vissa tolkas så att samkönad kärlek och sexualitet är oförenligt med guds ord.
Hans Regners lösning utgår från att Sverige skall behålla rätten för trossamfunden att genomföra vigslar som har civilrättslig bäring. Svenska folket har gett tydligt besked och vill behålla denna möjlighet. Man till och med föredrar den kyrkliga vigseln framför den borgerliga. Regner vill skriva in ett nytt undantag i lagen som endast gäller trossamfunden. Dessa skall inte tvingas att viga alla par som så önskar trots att inga hinder enligt lagen föreligger.
På så sätt slipper trossamfund som tolkar sina skrifter så att samkönade par inte kan ingå äktenskap att viga dessa.
En pragmatisk lösning som även gäller i Kanada och i Spanien där trossamfund kan genomföra civilrättsligt gällande vigslar.
Hans Regner påpekade vid sin presskonferens att kyrkor som på ett eller annat sätt vill viga samkönade par men inte använda begreppet äktenskap, mycket väl kommer att kunna göra detta. Civilrättsligt heter det äktenskap, men i trossamfunden kan de använda vilka begrepp de önskar.
Detta borde alla trossamfund, likt Judiska centralrådet, nöja sig med och de processer och samtal som pågår inom flera trossamfund kan fortsätta i sin egen takt. Den enda ”eftergift” som trossamfunden måste acceptera är att det kommer att stå äktenskap på de papper som skall skickas in till myndigheterna. Kan Svenska kyrkan, som största trossamfundet, inte acceptera detta visar det på att man fortsatt har en ambition av att tvinga alla svenskar att lyda under dess lära och dess traditioner.
Det smakar mycket illa.
De som driver en icke-diskriminerande linje menar att vi borde ha en lösning liknande den i Nederländerna och Belgien. Äktenskapet blir då endast civilt. Eventuella religiösa ceremonier sköts av trossamfunden efter att en borgerlig vigsel genomförts.
RFSL har föreslagit en lösning där trossamfunden fråntas vigselrätten. Däremot, menar de, kan enskilda präster, imamer eller rabbiner få vigselrätt och genomföra religiösa vigslar. Dock krävs att de som ges vigselrätt följer lagen och därmed inte får neka samkönade par.
Detta kommer självklart inte trossamfunden gå med på.
RFSLs lösning kräver först att ett långsiktigt opinionsarbete för att avskaffa den kyrkliga vigseln måste bedrivas innan en könsneutral äktenskapsbalk kan införas.
Det är onödigt och fördröjer införandet av det könsneutrala äktenskapet.
Den linjen riskerar dessutom att ge öppningar för politiska glidningar från dem som inte ens är klara med frågan om ett könsneutralt borgerligt äktenskap. Ge inte dem möjlighet att gömma sig bakom trossamfunden!
Hans Regners förslag till lösning i ett mångkulturellt samhälle, där trossamfunden fortfarande har en stark position, är den bästa. Inte minst då det folkliga stödet för att endast ha borgerligt äktenskap är svagt. Korrigeringar kan behövas i formuleringen för trossamfundens undantag, men i huvudsak har Regner valt en klok lösning.
Trossamfunden har sagt sitt och från RFSL har man markerat sin med vänsterpartiet och miljöpartiet överensstämmande linje. Nu gäller det dock att driva igenom den könsneutrala äktenskapslagen. Den 1 januari 2008 skall den gälla, fördröj inte den processen genom principiellt korrekta, men idag omöjliga lösningar.
Så småningom kan den andra frågan bli mogen att driva. Den om att fullt ut separera kyrkan från staten. Något dagens debattörer rent logiskt borde vara överens om men som opinionen tydligen inte är mogen för.

Publicerad: 2007-03-26 13:05:01