Ledare

QX gav Mozaika och organisatörerna av Riga Pride årets hederspris. Det var ett litet försök från våra sida att visa vår uppskattning. Det priset, liksom tidigare hederspris till Jerusalem Open House, är också menade för de som kämpar i Moskva, Warszawa, Chisinau, Bukarest liksom i stora delar av Afrika. Det är menat som en uppskattning från vår sida för deras mod och deras envishet till försvar för mänskliga rättigheter.
Och, inte minst, till försvar för den frihet vi har tillkämpat oss i vår del av världen.
Hatet i Riga är inte ett uttryck för någon isolerad lettisk homofobi. Hatet i Riga känner vi igen här hemma.
De mörka krafterna, hatets budbärare, arbetar över gränserna. Precis som hbt-rörelsen och förkämpar för mänskliga rättigheter och demokrati. Den kamp vi driver för dessa grundläggande humanistiska värden har kraftfulla motståndare. Ortodoxa och katolska kyrkan uttalar bannor från centralt håll. Evangeliska kyrkor står sida vid sida med ”nationalister” och ”bolsjeviker” precis på samma sätt som ”vita” kyrkor i Sydafrika stod sida vid sida med apartheidregimen och med bibel-citat som rättesnöre förklarade att svarta var mindre värda.
I Sverige väntar vi nu på att justitieministern skall släppa iväg remissen om ett könsneutralt äktenskap så att processen kommer igång. Att den inte släppts ännu är oroande och innebär att tidsplanen 1 januari 2008 är spräckt. Mona Sahlin vill nu driva på så att det likt vid partnerskapslagens införande blir riksdagen som agerar och kör över den borgerliga regeringen. Från moderaterna väntar man nu in sin stämma i höst innan man anser sig kunna agera.

För att försena det oundvikliga försökte i fredags en grupp riksdagledmöter i samarbete med före detta politiska ledare röra om i debatten.
DN-debattartikeln var oerhört intressant i ljuset av den argumentation NoPride-rörelsen för i Riga. I Sverige framför bland annat Torbjörn Fälldin och Alf Svensson i samarbete med Mikael Oscarsson (kd, Ja till Livet) återigen argument mot samkönade äktenskap med barnen som slagträ. Precis som NoPride i Riga är det barnen som anses skyddas om samkönade nekas lika rättigheter och skyldigheter som heterosexuella par.
Fullt medvetna om att hela denna diskussion redan förts i samband med ändring av adoptions och inseminationslagar, liksom i samband med partnerskap och sambolag, skriver man som att det könsneutrala äktenskapet skulle införa något avgörande nytt vad gäller homosexuellas föräldraskap.
Det debattörerna hoppas är att det fortfarande finns ett starkt motstånd mot att samkönade par överhuvudtaget har barn. Det artikeln i DN-debatt i grunden säger är precis det som NoPride hävdar: homosexualitet är onaturligt och homosexuella föräldrar utgör en fara för barnens bästa. I deras värld tas barn till homosexuella per automatik omhand av socialtjänsten.

DN Debatt-artikeln är ett försök att argumentera utan religiösa termer. Man använder sig av de mest primitiva argumenten. Likt Ny Demokratis fantastiskt sexfixerade riksdagsuppvisning på 90-talet hävdar dessa ”respekterade” debattörer att det rent fysiskt inte är naturligt att vara homosexuell. Alltså inte mot Bibeln, men onaturligt. Orsaken, säger de, är att två personer av samma kön inte kan skaffa barn. Man tappar hakan över den naivitet med vilken de säger hur barn till heterosexuella ”kommer till” . Att barn endast kan komma till på ett enda ”rätt och naturligt sätt” är inte bara ett onaturligt påstående det är också djupt ohistoriskt.
Har Alf Svensson och Mikael Oscarsson aldrig hört talas om jungfrufödseln?

Om detta kan man raljera i oändlighet. Det obehagliga är att det just är samma argumentation i DN-Debatt som hos NoPride-Riga. Och målet för debattörerna är exakt detsamma. Förts och främst att förhindra samkönade par att växa i kärlek. Liksom att tvinga samkönade par att leva i skuld och skam.

Det mest obehagliga argumentet från Fälldin, Svensson et companie är försöket att hetsa ”nyanlända” mot homosexuella. Närmast desperat tar man till en främlingsfientlig taktik. De pekar ut gruppen ”nyanlända” som speciellt negativa till individers rätt att leva öppet i kärlek. Precis så som sverigedemokrater försöker de pådyvla ”nyanlända” någon sorts kollektiv och avgörande annorlunda moral och kultur. Vilket struntprat, vilket smaklöst försök att skapa motsättningar som inte finns. Därmed osynliggör man alla som flytt undan eller flyttat bort från det religiösa och politiska förtryck vars hela idé går ut just på att förhindra individens rätt mot stat och kyrka.
Jo det stämmer, Fälldin och Svensson, att religiösa ledare gjort sig till talespersoner för svenska katoliker, muslimer, ortodoxa judar och ortodoxa kristna. Med detta i samklang med olika lutherska religiösa företrädare och svenska ”nationalister”.
Striden för hbt-personers rättigheter är inte nationell. Den förs inte minst i länder där Fälldins och Svenssons nu framförda idéer är dogmen. I länder där religiös eller politisk makt innefattar att stat och kyrka skall användas för att bryta upp och förminska samkönade kärleksrelationer.
Ni borde skämmas. Era partier borde skämmas över er.

I Riga arbetar nu modiga individer för hbt-personers grundläggande rättigheter. De får stöd av bland annat en stor svensk delegation med migrationsminister Tobias Billström (m) i spetsen. Det visar att stora delar av regering och riksdag nu förstått betydelse av mänskliga rättigheter för alla EU-medborgare. Och det med målet att skapa ett samhälle där Alf och Torbjörn kan leva sida vid sida och på samma villkor som Eva och Efva.

Nu blir det inte könsneutralt äktenskap 1 januari 2008. Majoritet finns dock idag. Utredningen är klar. Politisk kohandel är överflödig. Så under Europride 2008 i Stockholm skall vi fira att lagen trätt i kraft.
Allt annat är ett grovt svek från regering och riksdag.

http://www.qx.se/nyheter/index.php?l%E4n=1&text=QX.se+Ledare&lista=fri

Källa: Läs tidigare ledare

Publicerad: 2007-06-02 14:30:06