Saker som Robert Hannah hade kunnat tänkas ta upp i vitboken är att samkönade sexuella kontakter var olagligt ända fram till 1944. Först 1972 fick transsexuella möjlighet att på laglig väg korrigera kön och få hormonterapi. Tills 1979 ansågs homosexuella vara sjuka och transvestism upphörde att klassificeras som sjukdom först 2008. 2009 blev det möjligt med samkönade äktenskap.
– Den svenska staten har begått ganska grova brott mot hbtq-personer i historien och i nutid, menar Robert Hannah.

För snart tio år sedan gjordes det en vitbok där svenska statens behandling av romer dokumenterades för att se till att övergreppen aldrig upprepades. Robert Hannah tror att det är ett bra sätt att se hur långt landet har kommit i förhållande till minoriteter.
– Det finns ett behov av att gå igenom historien, säger han.

Med hjälp av vitboken hoppas Robert Hannah på att stigmatiseringen av hbtq-personer skall minska och att det behövs en dialog om hur historien påverkar samhället idag.
– Vi måste hålla historien levande, säger han.
Robert Hannah menar att vi dessutom borde gå igenom vilka oförätter som finns i dagens lagstiftning och som vi inte kan låta finnas kvar.
– Det finns ju ett antal lagproblem där hbtq-personer är särskilt utpekade, menar han. Till exempel så riskerar lesbiska par vid heminsemination att förlora vårdnaden över sina barn.