I slutet av januari i år var en grupp konfirmander på besök i Furuhöjdskyrkan i Östhammars kommun i samband med en gudstjänst.

Då valde kyrkans föreståndare, Lukas Ternborg, att vända sig direkt till ungdomarna för att berätta något de inte får höra i skolan: ”Det är lögner om kön. Bibeln är tydlig; det finns en man och det finns en kvinna, skapade av Gud till Guds avbild för att höra samman. Det är lögner om äktenskapet. Bibelns syn på äktenskapet är tydlig. Det är mellan en man och en kvinna.

Predikan fick digital spridning, och flera personer kontaktade Östhammars kommun efter att det framkommit att kommunen ger Furuhöjdsskolans ungdomsförening lokalt verksamhetsbidrag.

P4 Uppland pratade även med den tidigare medlemmen i kyrkan ”Maja”, som berättar att ”det var mycket hot med Satan och helvetet och att hålla dig borta från Satans frestelser”, vilket bland annat innefattade att leva som homosexuell. För ”Maja”, som är bisexuell, har de budskap hon utsattes för av kyrkan enligt henne lett till självskadebeteenden, och hon går i vuxen ålder i traumabehandling ”där vi tar upp mycket från kyrkan”.

Den 10 maj beslutade Kultur- och fritidsnämnden i Östhammars kommun att inte ge Furuhöjdskyrkans ungdomsförening bidrag. Sverigedemokraternas Bo Persson valde dock som enda ledamot att inte delta i beslutet. Nämnden motiverade sitt avslag med att man inte ville betala ut stöd till kyrkans ungdomsförening eftersom kyrkan ”öppet sprider åsikter som inte följer de normer som är fastslagna för att erhålla lokalt aktivitetsstöd”.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten med hänvisning till att ungdomsföreningen är en egen organisation och inte bör drabbas av vad som sägs i kyrkan och att en kommun ska behandla sina ”medlemmar” lika. Definitionen av en ”medlem” i en kommun är att man som person är folkbokförd, betalar kommunalskatt eller har fast egendom.

Nu har förvaltningsrätten kommit med sitt utslag där de ger kommunen rätt att neka bidrag och påpekar att Furuhöjdens ungdomsförening inte kan betraktas som ”medlem” i kommunen enligt kommunallagens definition.

Till tidningen Dagen säger ungdomsföreningens ordförande, Josef Mineur, att de inte kommer överklaga kommunens beslut.

Även Uppsala kommun har reagerat på grund av kyrkans förskoleverksamhet som har tillstånd för sin verksamhet via dem.
Om detta genomsyrar förskolan, så har vi barn som inte är fria att utveckla och forma sin egen identitet, och det är förödande för ett barns uppväxt”, sa Eva Christiernin (S) till P4 Uppsala i april.

Då sade Christiernin att förskolan ska ”följas upp” med anledning av den predikan som hölls.
När förskolan följs upp så säkerställer man att förskolan följer skollagen och läroplanen och däri ligger just att religionsfriheten säkras. Vi har rätt till och från religion. Vi kan berätta om olika åsikter för barn, men vi får inte berätta för dem hur de ska tro och tycka”, sa hon till P4.

Om en uppföljning av förskoleverksamheten innebär att kommunen anser att de bryter mot skollagen eller läroplanen, kan antingen tillståndet dras in eller så ska en ny plan för hur skollagen och läroplanen följs presenteras.

Till QX säger Eva Christiernin att tillsynen har genomförts.
– De ska återkomma med förtydliganden kring konfessionella inslag till förvaltningen. Vi behöver som huvudman säkerställa att det som visats i medier från predikan inte genomsyrar förskolan. I dagsläget inväntar vi återkoppling.

Furuhöjdskyrkan i Östhammar, med omkring 350 medlemmar, är del av både Equmeniakyrkan och Evangeliska Frikyrkan.