I somras presenterade SvT Play §EU-parlamentarikern Johan Nissinen som en av landets ”SD-bögar”. I programserien prataded han med en kompis som är transperson och som uttryckte besvikelse över Sverigedemokraternas hbt-politik.

Han valde då att i augusti via sociala medier presentera ett politiskt förslag om kortare köer i transvården. Han berättade i en suggestiv videofilm att detta var det första av totalt 22 punkter i ett hbtq-politiskt program som skulle presenteras under hösten och läggas fram vid partiets landsdagar av partivännen Stefan Nylén från Gislaved.

På Facebook skrev han att: ”Jag har lämnat in en motion om ett HBT+program till Sverigedemokraternas landsdagar i höst. Vi har nu chansen att bryta vänsterns monopol och driva en politik som gynnar alla. HBT+ är varken vänster eller höger. Det tillhör oss alla.

Men några nya punkter utöver snabbspår i transvården presenterades aldrig offentligt. Själva idén fick också direkt hård intern kritik.  Och nu har slutligen hela idén skrotats, rapporterar Aftonbladet som också citerar Nissinen på att det visat sig att det inte går att lämna in motioner ”om politiska program” till landsdagarna.

Till landsdagarna har dock bland annat motioner om nytt ”Program för familjebildning” liksom ett ”miljöpolitiskt inriktningsprogram” lagts fram för diskussion och beslut.

Nissinen förklarar för Aftonbladet att ”vi avser återkomma”. I materialet till årets landsdagar lyft inte specifika hbt-politiska frågor.

Att partiets valberedning inte föreslår att Björn Söder (sd) återväljs har tolkats som att hans många utfall mot Pride, sagoläsande dragqueens och RFSL blivit problematiska och att han definitivt gick över gränsen när han i somras menade att statsministern  och talmannen ”legitimerade pedofili” när de uppmärksammade Stockholm Pride.

I valberedningens förslag till partistyrelse finns Bo Broman med, tidigare kulturpolitisk talesperson och även hbt-politisk talesperson. Broman är invald i riksdagen för Skåne läns Västra valkrets där hans hemort Eslöv ingår.