I samband med Stockholm Pride 2023 berättade den då sverigedemokratiske EU-parlamentarikern Johan Nissinen och tidigare riksdagsledamoten att han till partiets Landsmöte på hösten skulle lägga fram en motion om att uppdatera partiets hbt-politik. 22 punkter innehöll det.
I sina inlägg på sociala medier förklarade han att det var dags att frånta ”vänstern” ”monopolet” på hbt-frågorna.
Ett förslag om snabbspår i vården för vuxna transpersoner lyckades han presentera i en videofilm. Transfrågor som han också pratade om med en väninna i SvT-serien SD-bögar.
De negativa reaktionerna blev dock många och efter några veckor kom beskedet att det inte blir något förslag till program eftersom hans motion inte tilläts. Förklaringen var att program inte skulle diskuteras på just det landsmötet.
När Sverigedemokraterna presenterade sin valsedel för EU-valet tidigare i år så placerades Johan Nissinen först på 12e plats.
Och den 2 maj så samlades till, möte för det nya politiska projektet Folklistan där Sara Skyttedal och Jan Emanuel presenterade Nissinen som ett nytt namn på deras öppna lista.

Varför Folklistan?
– Det är en politisk nytändning som är en rörelse och inte ett parti, svarar Johan Nissinen när QX når honom per telefon i hans hem i Värnamo. Utan man samlas kring 10 punkter och sedan kan man driva mer individuell politik. Och om en väljare litar på nån på listan så vet den att personen kan driva sin politik fullt ut utan någon partipiska. Dessutom så har jag nu suttit i Europaparlamentet och jag känner inte riktigt förtroende för det politiska ledarskapet i SD-gruppen så jag kände inte att jag med gott samvete kunde gå och kampanja mer för SD på EU-nivå. Samtidigt kände jag att som politiskt aktiv i 15 år så kan jag inte riktigt sitta vid sidan om i en valrörelse och inte få folk att gå och rösta i ett val som är jätteviktigt för Sverige.

Du blev ju inte placerad så högt på SDs valsedel. Det är inte det som ditt partibyte hänger ihop med?
– Nej, det är bara det att jag kände att det inte går att rösta på Sverigedemokraterna i EU-valet eftersom jag inte har förtroende för ledarskapet nere i EU. Då kan jag inte själv be folk att rösta på något jag själv inte har förtroende för.

Vad är det för förtroende du tappat för SD i EU? Vad handlade om?
– Det vill jag inte gå in på eftersom jag inte vill driva en smutskastningskampanj i valet. Så det är mellan mig och dom.

Vilka frågor kommer du driva i EU om du blir invald?
– Snusfrågan är väldigt viktig för mig så jag driver att EU skall ge fan i snuset. Och jag tycker veteranbilarna är en viktig fråga och där driver jag att EU skall ge fan i veteranbilarna. Jag har även suttit i Industriutskottet så att energifrågorna har legat på mitt bord och driver därför för kärnkraft och mot vindkraft.

Vilka SD-väljare tror du lockas att följa med dig nu och rösta på dig och Folklistan?
– Jag tror att vissa SD-väljare hänger med. Sen hade jag de som röstade på mig som inte var Sverigedemokrater och de tror jag också kommer hänga med. Jag vet även att personer som inte kunde rösta på mig tidigare kommer att rösta nu. Personer som inte ville lägga en röst på SD.

Men hur mycket SD är du fortfarande?
– Det är väl svårt att säga. Jag håller med om frågor men inte alla för det går inte att hålla med om allt i ett parti. Jag gjorde ett mätningen och då är det väl 80%.

Jasså du har gjort tidningarnas tester för att se om du är överens med SD?
– Ja, skrattar Johan Nissinen. Och det landar på 80-85%, det beror helt på frågor.

Men skulle du rösta på SD i Sverige?
– Som det ser ut nu så kanske det är ett alternativ. Jag får ju se hur det ser ut om två år.

Du har sagt att du kommer driva hbtq och abortfrågan ”mjukare” än Sverigedemokraterna. Vad betyder det? Kan du exemplifiera när det handlar om EU-politiken?
– Det betyder att när det kommer upp frågor om abort så måste jag inte rösta ”avstå”. Och likadant på många av hbt-frågorna så behöver jag inte rösta avstå utan kan faktiskt rösta för när jag tycker att det är på ett bra sätt. I SD hade vi som policy att i stort sätt avstå i alla de frågorna.

I RFSLs undersökning inför EU-valet, där Sverigedemokraterna visar sig ha minst samstämmighet med RFSLs åsikter, så framkommer att Johan Nissinen just avstått eller röstat nej alla omröstningar om resolutioner i hbtq-frågor.

Du planerade att lägga en motion med 22 punkter för SD vid Landsmötet i höstas. Vad hände och hur blev reaktionerna?
– Det var blandade reaktioner. Många tyckte det var bra och många tyckte inte. Den första punkten som jag släppte var en sån punkt som många gärna ville misstolka. Det var det som retade upp folk. Alla trodde direkt att nu skall alla barn gå och könskorrigeras. Men min tanke var att det skall vara snabbspår för vuxna istället för flera år långa köer. Det sparar resurser och frigör pengar. För du har många gånger unga som mår dåligt, men de vet inte varför de mår dåligt. Vissa har könsdysfori, vissa har inte det och då är det ju viktigt att alla dessa unga får en diagnos så snabbt som möjligt. Har de könsdysfori, ja så vet vi hur vi skall behandla det och har de inte könsdysfori så vet vi hur vi skall behandla det. För de kan ju inte stå i flera år långa köer och må dåligt och det riskeras att de tar livet av sig för att de inte får hjälp.

Ungefär som diskussionerna kring den lag som nu antagits, eller ville du gå längre? Den antagna lagen med 16-årsgräns för juridiskt könsbyte och 18-årsgräns för könskorrigering.
– Nej jag stöder fortfarande 18-årsgränsen där, men min tanke var att de skulle få vård snabbare. Och då frigör man resurser genom att vuxna får ett snabbspår.

Men när du släppte denna fråga ur ditt porgram så verkar det ju som att det kan ha lett till att du inte blev så högt placerad på EU-valsedeln. Finns en koppling till ditt hbt-engagemang?
– Ja man kan tolka det så men i och med att jag inte fått något svar varför jag inte kom högre upp på listan så går det bara att spekulera vad anledningen är. Jag kommer nog aldrig få veta det?

Är det risk för att du råkar ut för de famösa trollfabrikerna nu, som Alice Teodorescu Måwe?
– Nja, det vet man aldrig. Jag var ju AfS favoritobjekt efter att jag släppte detta med programmet.

Du sa då att vänstern kapat hbtq-politiken. Skulle du kunna formulera vad du tycker är skillnaden mellan den hbt-politik som du vill driva och ”vänsterns” hbtq-politik?
– Vänsterns är mer att det är en viss mall som dom har bestämt och accepterar du inte den så är du ”hbt-fientlig”, ”nyttig idiot för högern”. Men högern ser det mer individuellt och att du skall kunna tycka olika och behöver inte tycka exakt som mallen säger, om du förstår vad jag menar?

Finns det något konkret exempel?
– Eeeh, ja om du inte tycker att det finns ”64 olika genders”, då är du homofob.

Och det tolkar du som ”vänster”.
– Ja de har satt mallen att det skall vara så för det är dom som reagerar om man säger emot.

Har du någon EU-fråga utifrån hbt-synpunkt som du tycker är extra viktig?
– Ja du, oftast kommer det ju inte i konkreta lagförslag utan i resolutioner där parlamentet tycker någonting. Där tycker jag att SD kunde vara lite snällare i hur de röstade. En resolution betyder inte något i slutändan så då behövde man inte signalera att EU inte skall göra det här, och det här…
– Jag skulle nog mer generellt säga att man först och främst skall gå och rösta eftersom det är ett viktigt val, och sen då att de verkligen läser på vad folk tycker och rösta på en kandidat de faktiskt tror på och inte bara fokusera på partiet. Utan tror de på den här personen och politiken så är det värt att lägga sin röst.

Men t.ex detta med att kunna röra sig fritt som regnbågsfamilj… den typen av frågor?
– Jaaaa. Bra att du sa det för att den frågan kanske kommer upp nu efter valet och den tycker jag faktiskt var väldigt bra. Det var en av grejerna jag hade med i programmet! Att om du är förälder i ett land och flyttar till ett annat så skall du vara förälder i det landet också. Det är ju jättekonstigt om du flyttar till ett land som två föräldrar och i det landet så är det bara en som räknas som förälder. För skall vi ha fri rörlighet inom Europa och vi skall kunna attrahera mer arbetskraft så måste ju även rättigheterna gälla.

Finns det något annat du kommer på från ditt program nu som kan handla om EU?
– Jo, jag tyckte att både på svensk och EU-nivå så skall bistånd inte betalas ut till länder som behandlar hbt-personer illa.

Alltså menar du förbud mot homosexualitet, inte ”bara” dödsstraff?
– Ja, de skall acceptera mänskliga rättigheter om de skall få bidrag. Eeh, hade jag något mer, det var så länge sedan nu så jag kommer inte ihåg vad jag har skrivit.

Efter intervjun skickar Johan Nissinen sitt 22-punktsprogram som Sverigedemokraterna inte ville ha med vid höstens Landsmöte. Programmet består av fyra delar där EU och Internationellt är en egen rubrik. Förutom att erkänna föräldraskap och äktenskap inom hela EU och ”dra in bistånd till homo- och transfientliga länder” så lyfte han då även ett nej till att utvidga EU eftersom ”värderingar och synen på mänskliga rättigheter tippar över till öststaterna”.

Några företrädare för Sverigedemokraterna uttryckte sig ju väldigt grovt om Pride och hbtq-personer. Tänker bland annat på Björn Söder. Men nu verkar det som Jan Emanuel börjar ge sig in på det spåret. Har du följt debatten på Expressen där han försvarar heteronormen på ett märkligt sätt.
– Nej jag har inte följt det.

OK då kan du ju inte kommentera de inläggen… men du känner dig välkommen som varande bisexuell i Folklistan?
– Ja, jag känner mig jättevälkommen av både Sara (Skyttedal) och Jan. Jag vet att Sara var jätteglad att jag kom över.