Japan har antagit sin första lagstiftning mot diskriminering av hbtq+ personer. Lagen syftar till att få bukt med diskriminering och höja medvetenheten om mångfald och förbjuder ”orättvis diskriminering” baserad på sexuell läggning och könsidentitet. Kritiker påpekar dock att lagen har begränsningar och att den inte tar upp samkönade äktenskap. Enligt sajten nikkei.com säger Natsuo Hayashi, verkställande direktör för Japans allians för hbtq-lagstiftning, är det en besvikelse: ”Om något kommer denna lag att omintetgöra de framsteg vi hittills har gjort och göra det ännu svårare framöver”.

Den nya lagen kräver att nationella och lokala regeringar, arbetsgivare och utbildningsinstitutioner vidtar åtgärder för att främja mångfald och respekt för sexuell läggning och könsidentitet. Ken Suzuki, professor i juridik vid Meiji-universitetet i Tokyo, är dock skeptisk till lagens effektivitet: ”Den reviderade lagen har ingen betydelse alls. Den kommer inte att leda till några rättsfall eller juridiska förändringar”, säger han.

Även om lagen markerar ett steg framåt för hbtq-rättigheter i Japan, återstår frågan om samkönade äktenskap. Japan förblir det enda landet inom G7-gruppen som ännu inte har legaliserat samkönade äktenskap. Natsuo Yamaguchi, ledare för regeringspartiets koalitionspartner Komeito, förutspår att lagen kommer att leda till ytterligare diskussioner om ”realistiskt rättsligt skydd” för samkönade par.

Medan Japan fortsätter att ta steg mot ökad inkludering och respekt för hbtq-personer, återstår det att se hur lagens implementering och framtida åtgärder kommer att påverka landets hbtq-rättighetsrörelse, skriver nikkei.com.