Efter att Ugandas president skrivit under den nya anti-homolagen, som bland annat innehåller dödsstraff för personer som har haft samkönade sexuella kontakter vid flera tillfällen, samt absurda angiverilagar och förbud mot information, beslutade Världsbanken tidigare i augusti att inte längre låna ut pengar till landet.

Beslutet välkomnades i början av veckan av hbtqi-aktivister och människorättskämpar i landet. I ett av uttalandena från Frank Mugisha, ledare för organisationen SMUG, krävs att lagen helt dras tillbaka.

Efter den hårda internationella kritiken har hälsoministern Jace Aceng, själv en varm anhängare av den nya lagen, försökt möta kritiken genom att säga att hälsovården inte bör behöva ange homosexuella, bisexuella och transpersoner som söker vård.
– Såsom i alla länder är det inte uttalanden från ministrar som ogiltigförklarar lagar, konstaterar dock Frank Mugisha. Den enda vägen framåt är nu att ugandiska domstolar står upp för principen om icke-diskriminering, som redan fastslagits i vår konstitution, och snarast beslutar att lagen strider mot konstitutionen.

När nästan samma lag antogs av det ugandiska parlamentet och undertecknades av presidenten för nio år sedan, lyckades just SMUG och Frank Mugisha med hjälp av advokater få lagen upphävd genom beslut i Högsta domstolen. Ett arbete som även fick finansiellt stöd av svenska Regnbågsfonden.

Världsbankens beslut välkomnas även av den amerikanska hbtqi+-organisationen OutRights verkställande direktör, svenskan Maria Sjödin.
– Den ugandiska regeringen förhindrar medvetet, genom antagandet av lagen mot homosexualitet, hbtq-minoriteten från tillgång till tjänster, bostäder, utbildning och delaktighet i samhället. Outright välkomnar Världsbankens beslut att stå fast vid sitt åtagande om inklusivitet och icke-diskriminering. Förhoppningsvis kommer den ugandiska regeringen, liksom andra regeringar som överväger liknande lagar, att inse att utveckling bara kan vara framgångsrik om ingen lämnas efter.

Och hon varnar politiska ledare i andra länder.
– Bankens beslut i Uganda grundades på globala normer som gäller för alla länder. Politiska ledare från andra länder som överväger liknande lagar borde fråga sig om antagandet av diskriminerande lagar kommer att bli ett hinder för deras lands deltagande i globala utvecklingsprogram.