Kvällen före den fjärde årsdagen av införandet av Taiwans lag om samkönade äktenskap antog parlamentet i maj i år en lag som tillåter samkönade par att gemensamt adoptera taiwanesiska barn. Lagen gäller både nationellt och internationellt. Detta gör Taiwan till det första landet i Asien som erbjuder adoption till samkönade par.
Tidigare stötte samkönade par från Taiwan på flera restriktioner när det gällde att adoptera barn gemensamt. Folk kunde adoptera oavsett sexuell läggning, men det var inte möjligt för dem att adoptera ett gemensamt barn om barnet inte hade biologisk koppling till någon i paret.
Den ideella svenska organisationen ”Barnen Framför Allt” tog emot nyheterna med glädje. Adoptionsorganisationen, skapad av föräldrar som själva adopterat barn, har varit verksam sedan 1979. De har  tidigare inte kunnat erbjuda möjligheten för samkönade par på grund av lagstiftningen i ursprungsländerna.
– Vi får ibland frågor från samkönade par varför vi inte erbjuder adoption till dem. Ofta är det en missuppfattning att vi som organisation väljer det, men det är utlandets krav vi följer. Därför är det extra roligt att vi samarbetar med två organisationer* i ett land som nu tillåter det, säger Ann-Charlotte Särnbratt, verksamhetschef på BFA.
Förändringen kom som ett resultat av ett fall i familjedomstolen förra året i södra Kaohsiung. Ett gift homosexuellt par ville dela vårdnaden över den ena mannens adoptivbarn, och fallet, ett av de första i sitt slag, avgjordes till förmån för paret. När lagändringen sedan genomfördes i juni detta år dröjde det inte länge innan BFA fick sin första förfrågan från ett samkönat par.
– Vi har precis påbörjat en process med ett samkönat par. Det blir lite som en pilot för vad som komma skall och för att se hur det kommer att fungera, säger Lina Vikterlöf, handläggare för Taiwan och Indien.
BFA betonar att det nu är lagligt i landet, men det är upp till varje organisation i Taiwan  att besluta om de vill och kan  erbjuda adoption för samkönade par. Processen ska dock vara densamma för både olika- och samkönade par. Samkönade par kan däremot inte adoptera från Taiwan om inte mottagarlandet tillåter samkönade äktenskap,  eftersom äktenskap är ett krav för att få adoptera tillsammans.
Vad framtiden innebär för andra länder kan BFA inte svara på i nuläget.
– Det är inget vi har kännedom i nuläget. Först måste lagstiftningar ändras i de länderna för att det ska vara möjligt med internationell adoption, säger Ann-Charlotte Särnbratt.
Men BFA vill trycka på att de med glädje tar emot ansökningar från samkönade par.
– Vi vill välkomna alla, säger Lina Vikterlöf.
*Chung Yi Social Welfare Foundation och Child Welfare League Foundation.